Tagadta bűnösségét Ihász Sándor egykori fővárosi, illetve fellebbviteli főügyész a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben hivatali visszaélés miatt emelt vádban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán megtartott előkészítő ülésen.

A PKKB előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben a volt fővárosi főügyész hivatali visszaélés bűntette miatt áll bíróság előtt. Ihász Sándor nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le tárgyaláshoz való jogáról sem, így miután a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Ihászt azzal vádolják, hogy a folyamatban volt nyomozásban – egy, az ügyben érintett személy védelme érdekében – visszatartott olyan iratokat, amelyek bizonyítékul szolgálhattak volna az eljárás során. “A vádlott ezzel megszegte a hivatására, tevékenységére vonatkozó szabályokat” – áll a bíróság közleményében.

Az első tárgyalási nap 2021. március 26-án lesz, amelyen a volt főügyész kihallgatása és a lehallgatási hanganyagok lejátszása várható. 

Előzmények

 Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2018 áprilisában gyanúsította meg Ihász Sándort.

A gyanú szerint Ihász Sándor 2017 októberében – amikor fellebbviteli főügyész volt – hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát ismerősétől, Gyárfás Tamástól. A médiavállalkozó-sportvezető – akit később a gyilkosság ügyében felbujtással vádolta meg az ügyészség – azért fordult a főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint a főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a hanganyag leiratában foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére Ihász Sándor – a vád szerint ügyészi kötelességét megszegve – nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A KNYF 2020 márciusában emelt vádat a tisztségéből időközben felmentett fellebbviteli főügyész ellen hivatali visszaélés miatt.

Ihász Sándor mindvégig tagadta bűnösségét.

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség a gyilkosság miatt felbújtóként vádolta meg Gyárfás Tamást azzal, hogy Fenyő Jánossal fennálló üzleti, elszámolási viták miatt megbízta az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, felbérelte a feladatra Jozef Rohácot. Abban az eljárásban Gyárfás Tamás és Portik Tamás is tagadja bűnösségét.

A Demokratikus Koalíció 2020 szeptemberében közleményben tudatta, hogy Ihász Sándor lett a párt igazságügyi szakértője. Feladata kapcsolódik a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításához, “a Polt Péter legfőbb ügyész által eltussolt bűncselekmények” vizsgálatához, és a kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonásokhoz – áll a DK tavalyi közleményében.

Kapcsolódó cikk:

Visszaélt hivatalával a volt fővárosi főügyész? – Novemberben kezdődik Ihász Sándor Fenyő-üggyel kapcsolatos büntetőpere