2004. május 1-jén 10 új tagállam csatlakozott az Európai Unióhoz: a Cseh Köztársaság, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia. Ez a széles körű bővítés távlatokat nyitott az új fejlesztési és integrációs lehetőségek előtt. E történelmi esemény 20. évfordulójának megünneplése céljából május 3-án az Európai Unió Bíróságának Főépületében három munkaülésből álló szimpóziumra kerül sor.

Ineta Ziemele, a Bíróság bírája köszöntőjét követően a Bíróság elnöke, Koen Lenaerts tart nyitóbeszédet. Az első munkaülés az Európai Unió valaha volt legnagyobb bővítésének történetével foglalkozik majd. Az előcsatlakozással összefüggésben felidézik azokat a kritériumok (az úgynevezett koppenhágai kritériumok), amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a tagjelölt államok egységesen haladhassanak az európai integráció alapjai, azaz a jogállamiság, a piacgazdaság és a politikai pluralizmus irányába.

A délelőtt második felében a második munkaülés tárgya az lesz, hogy a 2004-es bővítés hogyan járult hozzá az Unió mint „értékek Uniója” fejlődéséhez, hiszen az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében foglalt közös értékek határozzák meg az Unió mint közös jogrend identitását.

A délután folyamán egy harmadik munkaülést az Európai Unió gazdasági szabályozásának szentelnek majd annak tanulmányozása céljából, hogy miként biztosította az elmúlt 20 évben az uniós jog – az uniós bíróságok felügyelete mellett – az új tagállamok nemzeti gazdaságainak koherenciáját és konvergenciáját az Unióban.

A szimpóziumon a jogi, politikai és diplomáciai világ vezető személyiségei vesznek részt előadóként.

Az eseményt élőben és teljes egészében közvetítik az Európai Unió Bíróságának honlapján – ITT lesz megtekinthető.