Az Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. Az Állatvédelmi Kompetencia Program a tervek szerint személyes és online képzésekkel, illetve vármegyei országjárással folytatódik szeptembertől. A sorozat első állomásaként az Alapítvány az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) kijelölt állatvédelmi referenseinek szervezett állatvédelmi szakmai napot június 15-én.

Lényeges, hogy az állatvédelmi eljárásokban részt vevő valamennyi szereplő – beleértve az állatvédelmi hatóságokat, jegyzőket, járási- és kormányhivatalok ügyintézőit, állatorvosokat, rendőröket, polgárőröket és civil állatvédőket – alaposan ismerje a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat. Csak a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása biztosíthatja az állatvédelem hatékonyságát, az egységes joggyakorlatot, valamint végső soron az emberek és az állatok védelmét.

Az említett kihívásra válaszul a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány egy komplex Állatvédelmi Kompetencia Programot indított 2023-ban. A Kompetencia Program célja a hatékony és eredményes állatvédelmi tevékenység elősegítése országszerte. A Program első fázisában modulszerűen felépített tananyagfejlesztésre, kiadványok összeállítására került sor a különböző célcsoportok, például az állatvédelmi hatóságok, állatorvosok, rendőrök és polgárőrök, civil állatvédők és ebrendészeti telepen dolgozók, valamint a járási hivatalok és kormányhivatalok részére. A Program második fázisában online képzéseket, szakmai napokat és országjárást tervez az Alapítvány. Ezek során lehetőség nyílik tapasztalatcserére, gyakorlati jellegű információk átadására, a helyi jó gyakorlatok megismerésére és a szakmai kapcsolatok erősítésére is.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy “az Állatvédelmi Kompetencia Program fő célja a magyarországi állatvédelem fejlesztése és erősítése. Az állatvédelmi jog egy dinamikusan változó, fejlődő, sok esetben szigorodó terület, még azoknak sem mindig könnyű az eligazodás, akik napi szinten alkalmazzák a jogszabályokat.

Az ingyenesen elérhető, lektorált és olvasószerkesztett tananyagok segítségével bárki hiteles, hatályos és gyakorlati jellegű információkat kaphat az állatvédelmi jogszabályokról és jó gyakorlatokról.”

Az elnök hangsúlyozta: a tananyagok fejlesztésére és lektorálására speciális szaktudással és végzettséggel, jogalkalmazói és/vagy tudományos tapasztalattal rendelkező szakemberek kaptak felkérést, akik objektív mércék alapján az ország legjobb állatvédelmi szakemberei közül kerültek ki.

37 fejezet készült el 35 szerző és 19 lektor, olvasószerkesztő és grafikus közreműködésével, ezeket a nyár folyamán megfelelő grafikai munkákat követően sorban feltöltik az Alapítvány oldalára.

Letölthető tananyagok (Állatvédelmi Kompetencia Program 1. fázis)

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány tematikus állatvédelmi információs kiadványait 2024 júniusától folyamatosan tölti fel az Alapítvány oldalára.

A program során elkészült fejezetek önállóan is értelmezhetőek, lapozható (online olvasható) és letölthető formában is ingyenesen rendelkezésre állnak.

A szerzők vállalták, hogy az anyagot legalább 3 évig gondozzák, aktualizálják jogszabályváltozások esetén annak érdekében, hogy mindig a hatályos információk legyenek elérhetőek.

A szerzők, lektorok fényképes bemutatkozása ITT érhető el.

A különböző jogalkalmazók szerepkörüknek, hivatásuknak megfelelő almenüpontokból választhatnak,

így elérhető lesz egy kiadványgyűjtemény a rendőrök, a jegyzők, az ügyintézők, a polgárőrök, az állatorvosok és a civil állatvédők számára is. A kiadványok egy része értelmezhető, hasznosítható lesz pedagógusok számára is, így született egy „pedagógusoknak” menüpont is.

Az „Összes” menüpont alatt valamennyi kiadvány megtekinthető és letölthető, a menüpont tartalma folyamatosan bővülni fog.

Egyelőre hat tananyagrésszel indult el a program – az tananyagok ITT elérhetők

A tananyagok a szerzők szakmai álláspontját tükrözik, nem pedig a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány véleményét.

Ha bármely olvasónak szakemberként konstruktív javaslatai vannak a tananyagok kapcsán, elküldheti azokat az oktatas@kozosugyunkazallatvedelem.hu címre, innen ovábbítják a tananyag szerzőinek esetleges beépítésre.

Személyes képzés (Állatvédelmi Kompetencia Program 2. fázis)

Az idei képzéssorozat előzménye, hogy az Alapítvány 2023. október 26-án a Veszprémi Rendőrfőkapitánysággal kötött együttműködési megállapodás keretében állatvédelmi konferenciát tartott a Veszprém Vármegyei Rendőrfőkapitányság által kijelölt résztvevők részére.

Az újonnan elkészült tananyagok alapján első ízben 2024. június 15-én került sor egész napos állatvédelmi továbbképzésre, méghozzá az Országos Online Polgárőr Állatvédelmi Konferenciára a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szervezésében. Az eseményt Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, akik átadták Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének és Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztosnak üdvözletét. Bemutatta tevékenységét az Országos Polgárőr Szövetség Kutyás Szolgálati és Állatvédelmi Tagozatának vezetősége, Molnár Zoltán, Frigyer László r. alezredes, Morva László r. alezredes és Nagy-Tóth Nikolett r. alezredes. Állatvédelmi szakállatorvosok és szakjogászok sorával folytatódott az esemény, előadást tartott – időrendben – Ádám Mónika, Bodor Katalin, Bándli Bence, Daróczi István (a Tagozat támogatására létrehozott állatvédelmi Szakértői Testület elnöke), Nagy Csilla, Tóth Szabina és Márton Kinga. A szakmai nap Frigyer László r. alezredes zárszavával ért véget.

Az Állatvédelmi Kompetencia Program a tervek szerint vármegyei országjárással folytatódik 2024 szeptemberétől.