Panaszt emeltek Magyarország ellen az ENSZ Nőjogi Egyezményt ellenőrző bizottságánál

2004.02.13. MTI

Panaszt emelt Magyarország ellen az ENSZ Nőjogi Egyezményt ellenőrző bizottságánál két nemzetközi kisebbségvédelmi jogi szervezet egy kellő felvilágosítás nélkül sterilizált cigány nemzetiségű nő ügyében.

A panasz szerint Magyarország megszegte a nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló nemzetközi egyezményt - mondta Alan Anstead, az Európai Roma Jogi Központ (ERRC) az ERRC jogi tanácsadója csütörtökön Budapesten. A beadványt még csütörtökön elküldik az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció megszüntetésére alakult bizottságához (CEDAW) - tette hozzá.

A fehérgyarmati kórházban 2001. január 2-án történt eset kapcsán három jogsértésre hivatkoznak: a roma nő nem kapott a sterilizációs műtét előtt teljes körű tájékoztatást a különböző fogamzásgátló módszerekről és a családtervezés egyéb formáiról, nem ismerhette meg a "beavatkozásnak való alávetés" lehetőségeit, valamint az orvosok korlátozták a páciens nemzőképességét.

A Nőkkel Szembeni Hátrányos Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó Bizottsághoz (CEDAW) csütörtökön juttatta el a Magyarországgal szembeni panaszt az Európai Roma Jogok Központja (ERCC), valamint a Másság Alapítvány Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodája (NEKI) - közölte a cseh kormány támogatásával működő Romano Vodi című internetes portál (romea.cz).

A portálon megjelent írás szerint egy fiatal cigány nemzetiségű nőt 2001 januárjában sterilizáltak a fehérgyarmati kórházban. A műtéti beavatkozást viszont úgy végezték el, hogy nem tájékoztatták kellőképpen az operáció mibenlétéről, következményeiről.

A fiatal cigány nő 2001 októberében polgári pert indított a fehérgyarmati kórház ellen. Ezt első fokon elveszítette. A fellebbviteli bíróság elismerte ugyan, hogy a nőt a kórház nem tájékoztatta az előírt módon, de mégis úgy ítélte meg: a panaszost nem érte kár, ezért nem jár neki kártérítés.

- A magyar fellebbviteli bíróságnak azon érvelése, miszerint a sterilizálás teljes mértékben visszafordítható, ellentmond a nemzetközi joggyakorlatnak és az orvosi tapasztalatoknak. Miután Magyarországon nem kapott elégtételt, a cigány nemzetiségű nő az ERCC és a NEKI támogatásával az illetékes ENSZ bizottsághoz fordult - olvasható a portálon.

  • kapcsolódó anyagok
ENSZ