Nem perelhetnek a fogyasztók azért, mert a gyorséttermekben fogyasztott ételtől elhíztak – döntött az amerikai képviselőház.

Ha valaki sokat eszik és elhízik, azért csak önmaga felelős, és nem a gyorsétterem-hálózatok. Így lehet a legegyszerűbben öszszefoglalni azt, az amerikai képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot, amely megakadályozza azt, hogy a fogyasztók bepereljék a gyorséttermeket mint kövérségük felelősét. A republikánusok által benyújtott javaslatot számos demokrata képviselő is támogatta, így közel kétharmados többséggel ment át az alsóházon.

A lex sajtburgerként ismert törvény a kormányzat után második legnagyobb munkaadót, a 12 millió embert foglalkoztató gyorsétteremipart védi – emlékeztet az AP hírügynökség. A Fehér Ház teljes mértékben támogatja a javaslatot. Hogy a szenátuson átmegy-e, az még kérdéses, a demokraták ugyanis meg kívánják akadályozni a hasonló korlátozások bevezetését.

A republikánus vezetés alatt számos triviális kérdésről vitáznak az alsóházban, hanyagolva sokkal komolyabb problémákat – idéz a The New York Times egy demokrata képviselőt. A közelmúltban ugyanis számos hasonló törvényt fogadott el az amerikai törvényhozás. Múlt héten a fegyvergyártók és -kereskedők, tavaly a benzin-adalékanyagokat gyártók, korábban pedig a dohányipar és az oltóanyagok készítői kaptak mentességet a hasonló perek alól.