A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete a nyílt levelet küldött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) informatikai elnökhelyettesének, Futó Ivánnak.

Tisztelt APEH, tisztelt Futó Iván úr!

Nagy öröm számunkra hogy SZJA bevallásunk elkészítését egy évről évre tökéletesedő, az Önök honlapjáról letölthető ingyenes szoftverrel könnyítik meg. A szoftver segítségével jelentősen egyszerűbb egy hibamentes bevallást elkészíteni.

Üröm az örömben, hogy a program csak egy bizonyos operációs rendszer alatt fut. Ezzel elérhetetlenné téve a program által nyújtott lehetőségeket azon több tízezer az informatikai társadalomban élő PC-felhasználónak, akik bárki számára elérhető szabad szoftvert használnak operációs rendszerként mint amilyen pl. a Linux is, melynek hazai támogatottságának növelése, elterjesztése Egyesületünk egyik célja.

Az SZJA bevallásban érintett hazai Linux-felhasználók száma becslésünk szerint több tízezerre tehető, táboruk folyamatosan gyarapszik.

Az elmúlt évben több ezer Sulinetes személyi számítógép került értékesítésre valamilyen Linux operációs rendszerrel, melyek vásárlói adókedvezményt vehetnek igénybe, de számíthatják kézzel adóbevallásukat. A Sulinetben érintett többek között egy hazai fejlesztésű Linux is, melynek kifejlesztését állami pályázati pénzből – vagyis az adófizetők pénzén – kezdték el. Miért ne kapnának ennek felhasználói is a program használatára lehetőséget?

Kérjük, támogassák Önök is a legális, bárki számára szabadon elérhető szoftverek használatát azzal, hogy az adóbevallások gördülékenyebbé tételére nyílt forráskódú, szabad szoftvereket készítenek és elérhetővé teszik szabad operációs rendszerekre is, mint amilyen a Linux is (Ha a szoftver Linux-ra elkészül már könnyű elkészíteni egy másik elterjedt szabad operációs rendszerre, pl. a BSD-re is).

Javaslatunk összhangban van a MITS (Magyar Információs Társadalom Stratégiája) keretein belül létrehozott Nemzeti Szabad Szoftver Stratégiával is, melynek kidolgozásában Egyesületünk is részt vesz és amely jól jelzi a Linux állami szférában való elfogadását, támogatását.

Továbbá így megvalósítható, hogy egy közpénzből, minden magyar adófizető használatára készült programot valóban minden magyar adófizető képes legyen használni.

A használathoz hozzátartozik az is, hogy ha valamelyik felhasználó (adófizető) különleges igényekkel rendelkezik (ilyen “különleges” igény lehet az, hogy a könyvelőprogramból az adatokat automatikusan akarja az adóbevallásba illeszteni), vagy a programban hibát talál, azt legyen lehetősége orvosolni. Ez a forráskód közreadásával megoldható lenne.

Az “üvegzseb” programmal összhangban úgy gondoljuk, hogy az adófizetőknek joguk van látni azt, hogy mire költi az állam a pénzüket. Ez vonatkozik a közpénzből készült szoftverek forráskódjára is.

Egyesületünk állampolgári támogatottságát jól jelzi, hogy a 2003. évi SZJA 1%-okból jelentősebb bevételünk keletkezett.

Természetesen a program linuxos verziójának elkészítésében, a népszerűbb Linux operációs rendszerek alatt történő tesztelésben, és a telepítőkészletek összeállításában lehetőségeinkhez mérten szívesen segítünk.

Amennyiben a témában bármilyen kérésük, ötletük van, állunk rendelkezésükre az info@lme.linux.hu e-mail címen, illetve telefonon a 06 (20) 227-7349 számon.

Budapest, 2004. március 8.

További együttműködésünk reményében, tisztelettel:

Sári Gábor elnök
Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete