Az MSZP szerint alkotmányos kényszer a kisebbségi választói névjegyzék létrehozása. Ez a kisebbségi törvény módosításának parlamenti vitájában hangzott el. A Fidesz bizonytalan a kérdésben, az SZDSZ pedig csak akkor egyezik bele a módosításba, ha a listát később megsemmisítik.

A kisebbségekről szóló törvények módosítása után csak azok vehetnek részt a kisebbségi önkormányzati választáson, akik szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzékben. Erről Kiss Péter kancelláriaminiszter beszélt a parlamentben a törvénymódosítás tegnap megkezdődött vitájában. A változtatás szerint a névjegyzékeket létrehozó bizottságok alakulnak, megszűnik az elektori rendszer és a szószóló intézménye is. Kiss Péter bízik abban, hogy a kisebbségek körében nem teljes konszenzussal támogatott javaslat végül mindenki számára elfogadhatóvá válik. Az MSZP szerint a névjegyzék létrehozása alkotmányos kényszer, a javaslat újdonsága, hogy a választópolgár csak egy kisebbségi névjegyzékben szerepelhet. Mint arról beszámoltunk, a névjegyzékre kerülés önkéntes, nem automatikus, magának az érdekeltnek kell kezdeményeznie.

A Fidesz frakcióban nincs egyetértés a listáról, ezt Hargitai János mondta, aki úgy fogalmazott: “Kicsit félünk ettől a rendszertől”. Erről tanúskodik Németh Zsolt (Fidesz) korábbi bejelentése, mely szerint további egyeztetéseket szorgalmaznak a módosításról a kisebbségi önkormányzatok bevonásával.

A parlamenti vitában elhangzott: az SZDSZ csak akkor fogadja el a módosítást, ha a listákat azok felhasználása után rövid időn belül megsemmisítik. Tegnap a parlamentben az uniós jogharmonizáció miatt több választással összefüggő törvény vitája kezdődött el. A tegnap tárgyalt egyik módosítás lehetővé tenné, uniós állampolgárok részvételét az önkormányzati választáson. Az ellenzék csak részben támogatja a javaslatot.