Több mint száz új okmány ismertetőjegyeit kell május elsejéig megtanulniuk a magyar határőröknek, Magyarország uniós csatlakozása után ugyanis a közösségi országok mindegyikébe lehet utazni csak a személyi igazolvány felmutatásával.

A határőrség felkészült az új rendre, így a néhány éven belül kötelezően kialakítandó schengeni határfeladatokra is szisztematikusan készülnek.

Május elsejétől Magyarország az unió teljes jogú tagja lesz, ám ez nem jelenti automatikusan azt, hogy hazánk keleti határai mind schengeni határok lesznek – mondta Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője. A csatlakozás után egy átmeneti időszak kezdődik, s az úgynevezett belső magyar határárkelőkön (osztrák, szlovák, szlovén) jelentősen megváltoznak a feladatok. A határőrök megmaradnak, a vámosok pedig szinte teljes létszámban levonulnak majd. Május elsejétől ugyanolyan jogok illetnek majd meg minden magyar embert, mint az unió bármely országokának állampolgárát. Ennek értelmében az uniós országok között már akár csak a személyi igazolvány felmutatásával is át lehet utazni. Az uniós országokon kívül a schengeni egyezményhez csatlakozott Lichtensteinre, Norvégiára és Izlandra is hasonló előnyök lesznek érvényesek, de a kétoldalú megállapodások értelmében ugyanez a lehetőség él Horvátország és Svájc esetében is. Korábban személyivel csak a tizennyolc éven felüliek, májustól azonban már a tizennégy évesek is elhagyhatják az országot.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…