Az Alkotmánybírósághoz, a Gazdasági Versenyhivatalhoz, s ha szükséges, akár az Európai Bírósághoz is fordul a Magyar Gépjármű-Kereskedők Országos Egyesülete (MGOE), hogy érvénytelenítse a regisztrációs adóra vonatkozó rendelkezéseket módosító jogszabálynak az érintettek szerint törvény- és alkotmánysértő passzusait.

Az újautó-importőrök egyesülete elismeri, hogy bizonyos kategóriákban drágulhatnak a gépkocsik, de szakemberei úgy vélik, a törvény a jelenlegi formájában elfogadható.

A legkeresettebb 3-7 éves import használt autók ára emelkedett a most elfogadott regisztrációs adó miatt – hangsúlyozta Fojt Attila, az MGOE elnöke tegnap sajtótájékoztatón. Az új adónem március 22-én elfogadott módosítása egyoldalúan és hátrányosan megkülönböztető a használtautó-importőrök számára – tette hozzá Bakó Zoltán, a szervezet titkára. Az új, Euro III-as motorral épített gépkocsik után átlagosan a tavalyi fogyasztási adó 90 százalékát, a használt autók esetében azonban már a kétszeresét teszi ki az új adó. Az április 1-től ismét importálható Euro II-es motorral behozott használt kocsik után pedig a fogyasztási adó hatszorosát kell fizetni május 15-től. Az MGOE 71 milliárd forintos költségvetési bevétellel számolt korábban, míg a végül elfogadott módosítás miatt legföljebb 60 milliárd forint folyhat be az államkasszába.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…