Várhatóan az év végéig minden okmányiroda esetében lehetőség nyílik az internetes ügyintézésre. Az eddigi négy ügytípus mellett a jövőben a mozgáskorlátozottak parkolási engedélyének kiváltását is lehet majd a Magyarország.hu segítségével kezdeményezni.

A Belügyminisztérium a következő három évben kilencmilliárd forintot fordít az okmányirodák fejlesztésére – jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter a ferencvárosi okmányirodában tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón. A most jóváhagyott középtávú fejlesztési koncepció alapján többek közt lecserélik az elavult technikai eszközöket, és akadálymentesítik az irodákat.

A fővárosban található központi okmányirodán kívül 14 kihelyezett és 274 körzetközponti okmányiroda működik az országban. A tervek szerint a fejlesztéseknél a nagyvárosokra és a kistérségi központokra koncentrálnak.

Ma öt olyan kistérségi központ van – Aba, Adony, Bélapátfalva, Cigánd és Õriszentpéter-, ahol nincs okmányiroda. Lamperth Mónika elmondása szerint ezt a hiányosságot még idén pótolják. A cél az, hogy az okmányirodák száma a lakossági igényekhez igazodjon, szolgáltatásuk színvonala pedig tovább emelkedjen.

A virtuális okmányirodaként funkcionáló Elektronikus Közigazgatási Szolgáltatási Rendszerbe (XR) várhatóan az év végig kapcsolják be az ország összes okmányirodáját. Jelenleg 49 okmányiroda esetében kezdeményezhető interneten lakcímigazolvány, egyéni vállalkozói igazolvány, anyakönyvi kivonat és nemzetközi vezetői engedély kiváltása. (A szolgáltatás a Magyarország.hu-n érhető el .)

Urbán György, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal vezetője közölte: a virtuális okmányiroda idén a mozgáskorlátozottak új típusú parkolási igazolványának igénylésével (ennek az igazolványnak a kiállításával július elsejétől foglalkoznak az okmányirodák), valamint az autókereskedők gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézésével bővül.