Az internet névrendszerét felügyelő ICANN hétfőn arra kérte a bíróságot, utasítsa el az ellene pert indító VeriSign keresetét.

A .com és .net domén adatbázist kezelő VeriSign még február végén perelte be az ICANN-t, mondván, átlépte hatáskörét, és illetéktelenül szabályozni akarja a VeriSign üzleti tevékenységét, amivel egyfelől saját alapító okiratát sérti meg, másrészt a VeriSignnal kötött szerződését. Ezzel szemben az ICANN hétfői beadványa azt állítja, hogy a VeriSign vádjai közül hat trösztellenes, szerződésszegési és egyéb ügy, melyek nem értek meg arra, hogy bíróság foglalkozzon velük. A feleknek előbb maguknak kell a szerződés értelmezése körüli vitát megoldaniuk – ami egyébként egybeesik a VeriSign hetedik követelésével.

A VeriSign azért perelt, mert úgy látta, hogy az ICANN azért akadályozza az új szolgáltatások bevezetését, pl. a nemzetközi doménneveket, ill. a doménnevek utólagos megvásárlását, mert jogtalanul maga akar lenni a domén név rendszer tényleges szabályozója. A VeriSign ugyanígy értelmezte az ICANN azon döntését is, amely megszüntette a cég nagy vitákat kavaró Site Finder szolgáltatását, amely a nem létező .com domének begépelésekor automatikusan a cég webhelyére irányította az internet felhasználót.