Jelentős öröklési illetékkedvezményre számíthat május 1-jétől az egyéni vállalkozó örököse, ha elkötelezi magát a mellett, hogy tovább viszi a vállalkozást legalább három évig.

Amennyiben a házastárs folytatja a vállalkozást, akkor a vállalkozói vagyon után fizetendő illeték alapját 50 százalékkal, de legfeljebb 5 millió forinttal csökkentik. Amennyiben más örökös viszi tovább a vállalkozást, az illetékalap-kedvezmény mértéke 25 százalék, de legfeljebb 2,5 millió forint. Az ajándékozás útján szerzett kisvállalkozói vagyon utáni illeték alapja hasonlóképp 25 százalékkal, de legfeljebb 2,5 millió forinttal csökken. Ez a változás összhangban van az Európai Unió ajánlásával, hogy segíteni kell a kis- és középvállalkozások életben maradását – tájékoztatta lapunkat Kónya László, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Hozzátette, az öröklési illeték területén nincs Magyarországnak harmonizációs kötelezettsége, az unióban ugyanis nem létezik erre vonatkozó irányelv.

Az öröklési illetéket három jellemző – a rokonsági fok, a vagyon értéke és a vagyon jellege – alapján differenciálják Magyarországon. Jelentősen alacsonyabb ugyanis az illeték lakásöröklés esetén. Az első két megkülönböztetés Európa-szerte jellemző. A rokonsági fokozatokban néhol 15-20 szintet is megkülönböztetnek, szemben a magyar három fokozattal. Szokásos eljárás az öröklött vagyon mértéke szerinti differenciálás is. Nem jellemző azonban máshol a vagyon jellege szerinti megkülönböztetés, azazhogy a lakás öröklése esetén alacsonyabb adót kell fizetni – mondta Kónya László. Spanyolországban például mindemellett az örökös vagyoni helyzetét is figyelembe veszik az adó mértékének megállapításánál.

Egy másik fontos változás is életbe lépett még az év elején. Egy új sáv került a táblázatba, amely 35 millió forint feletti vagyoni részre vonatkozik. Ez azonban a minisztérium szerint még kevés magyar embert érint.

Az egyéni vállalkozói vagyon utáni öröklési adóra más országokban is különféle kedvezmények járnak – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. A német ZEW kutatóintézet azonban jelentősen eltérő gyakorlatra bukkant az egyes fejlett országokban. Több helyen is adnak kedvezményt a vállalkozói vagyon öröklése után, nem mindegy azonban, hogy ki az örökös. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Japán a legkirívóbb eset, ahol adómentes a vállalkozói vagyon, ha azt a házastárs örökli, és magas az adó, ha a gyermekre száll. Magyarországon is hasonló megkülönböztetés várható, bár enyhébb megkülönböztetéssel.