Nem szabad ajánlószelvényt gyűjteni munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön vagy oly módon, hogy az az állampolgárokat zavarná életvitelükben – mondta el az európai parlamenti választásról Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Ajánlószelvény az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol gyűjthető, kivéve munkahelyen munkaidőben, munkavégzés közben, tömegközlekedési eszközön, valamint olyan módon, amely a polgárokat életvitelükben zavarja – mondta el a június 13-án tartandó európai parlamenti választás kapcsán Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A választási eljárásról szóló törvény szerint tilos ajánlószelvényeket gyűjteni közigazgatási, önkormányzati épületben, egészségügyi intézményben, de a rendvédelmi szervek szolgálatban levő munkatársaitól is.

Az ajánlószelvényeket a pártok vagy megbízottaik gyűjthetik össze. A választópolgároknak péntekig kellett megkapniuk a pártok jelöléséhez szükséges úgynevezett ajánlószelvényeket, valamint a “kopogtatócédulát” a választói névjegyzékbe való felvételről. Az Európai Parlamenti választáson azok a pártok indulhatnak, amelyek legkésőbb május 14-én délután négy óráig 20 ezer érvényes ajánlószelvényt leadnak az Országos Választási Bizottsághoz. Rytkó Emília arra is felhívta a figyelmet, hogy az ajánlószelvény átadásáért sem pénz, sem más “előny” nem adható, nem fogadható el, illetve nem is ígérhető, ezek ugyanis bűncselekménynek minősülnek.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha a jelölő választópolgár neve, címe és aláírása mellett, feljegyzi személyi azonosító számát is. Utóbbit egyébként a választási iroda valamennyi választópolgárnak zárt borítékban megküldi. A választópolgárok névjegyzékét április 14. és április 21. között teszik közszemlére a polgármesteri hivatalokban, az ezzel kapcsolatos kifogások április 21-én délután 4 óráig nyújthatók be a jegyzőkhöz.

Újdonság, hogy a szavazás napján külföldön tartózkodó állampolgárok 75 országban a magyar nagykövetségen szavazhatnak. Nekik május 14-ig kell kérvényezniük, hogy nevüket a magyarból a külképviseleti névjegyzékbe vezessék át.