“Ki Irakból” feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarták meg az Országgyűlés hétfői ülését ismeretlenek. A narancssárga pólót viselő négy fiatalt a teremőrök kivezették a karzatról. Szili Katalin, az ülést vezető elnök példátlannak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy a házbizottság kivizsgálja az ügyet.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azonnali vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy hogyan juthattak be a rendzavarók a Parlamentbe, kitől kaptak belépési engedélyt. A röpcédulákon aláírásként “Ahimsa Csoport” szerepelt. A rendőrség szabálysértés miatt hallgatta ki a csoport tagjait. A Parlamentből kitessékelt négytagú csoport egyik tagja az épület bejáratánál újságíróknak elmondta: a csoport vasárnap este alakult, és állampolgárként külön-külön jelentkeztek a parlament civil irodáján országgyűlési látogatásra, így jutottak belépőhöz. Mint mondták, az “ahimsa” indiai kifejezés, ami erőszakmentességet jelent.

Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a három férfi és egy nő úgynevezett napi belépővel ment be a Parlamentbe, amelyet az Országgyűlés Hivatala állított ki. “A Köztársasági Õrezrednek be kell engednie, aki ilyen belépővel jön” – tette hozzá. Mint mondta, a beléptetésnél nincs motozás, az érkezőknek egy mágneskapun kell átmenniük, az pedig nem jelzi, ha röplap, papír van a belépőnél.

Amikor az őrezred tagjai észlelték a rendzavarást, kivezették a négy személyt az épületből. Kozák László alezredes, a BRFK szóvivője közölte: a négy ember ellen rendzavarás szabálysértése miatt indult eljárás. “Jelenleg rendzavarás szabálysértése miatt meghallgatásuk folyik, szabadlábon fognak védekezni, és kedden soron kívül a bíróságnak továbbítjuk az (…) iratokat” – közölte a szóvivő.

Pártpolitikai indíttatása nem volt a rendzavarásnak – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a történtek miatt összehívott rendkívüli házbizottsági ülést követő sajtótájékoztatón. Szili Katalin elmondta: a Köztársasági Õrezred vizsgálja, hogy a népképviseleti szerv munkájának megzavarása miatt lehet-e, illetve szükséges-e eljárást kezdeményezni a csoport tagjaival szemben. A házelnök, a frakciókkal egyetértésben, arra kérte a parlament főtitkárát és főigazgatóját, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében készítsenek intézkedési tervet, amely a vendégek beléptetésének, elhelyezésének rendjét szigoríthatja.

Szili Katalin beszámolt arról, hogy a házbizottsági ülésen elhangzott: lehet, hogy úgy kellene büntetni a vendégek esetleges rendzavarását a jövőben, mint a bíróságokon. A parlament elnöke a Köztársasági Õrezredet is arra kérte: segítsenek abban, hogy miként lehetne a jövőben kiszűrni a beléptetésnél a hasonló esteket. Nyolc éve egy fiatal nő zavarta meg az Országgyűlés munkáját. Az ülésteremben elfoglalta az egyik képviselő helyét, és kérdéseket kívánt feltenni a parlamentnek.