Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Pécsi Ítélőtábla azt az ügyvédet és három társát, akik a francia idegenlégióba toboroztak fiatalokat Pécsett – jelenti a HavariaPress.

A vád szerint két pécsi férfi – egy ügyvéd és egy ügyvédjelölt hölgy segítséggel – céget alapított, hogy a francia idegenlégióba toborozzanak jelentkezőket, majd ki is utaztassák őket. Ennek érdekében tavaly több előadást is tartottak a pécsi ifjúsági házban, valamint újsághirdetéseket adtak fel, és plakátokat ragasztottak ki a megyeszékhelyen. A felhívásokra mintegy két tucatnyian jelentkeztek, közülük két férfit szállítottak ki Strassbourgba, de időközben – egészségügyi okok miatt – őket is visszaküldték.

Az első fokon eljáró bíróság január 22-i tárgyalásán kimondta, hogy a francia hadsereg nem számít idegennek, hanem – a NATO részeként – szövetséges haderőnek tekinthető. Emiatt viszont a négy vádlott nem követte el a terhükre rótt tiltott toborzás bűncselekményét. A vádhatóság fellebbezése nyomán került az ügy a táblabíróságra, ahol lényegében helybenhagyták az első fokon meghozott ítéletet. Módosították ugyanakkor az indoklást, kimondva, hogy az idegenlégió idegen fegyveres szervezetnek számít. Az ítélőtábla álláspontja szerint azonban a toborzás nem volt veszélyes a társadalomra, ennélfogva a vádlottak semmiféle bűncselekményt nem követtek el.