Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnapi ülésén nyilvántartásba vette a Magyar Nemzeti Szövetség (MNSZ) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) listáját az európai parlamenti választásra, így nyolcra emelkedett azon pártok száma, amelyeknek neve már biztosan szerepel majd a június 13-i választás szavazólapjain.

A testület egy állampolgári panasz miatt hétfőre halasztotta a Magyar Vidék és Polgári Párt és a Zöld Párt közösen állított listájának nyilvántartásba vételét. Az OVB tagjai ugyanis több esetben megállapították, hogy számos ajánlószelvényt csak a Zöld Párt támogatására adtak le választópolgárok, akik csak a szelvények leadási határideje után értesültek arról, hogy a két szervezet közös listát indít.

Az OVB lakossági bejelentés alapján értesült a történtekről. A panasztevő valószínűsíti, hogy ezekre a szelvényekre utólagosan került fel a Magyar Vidék és Polgári Párt neve.

Nagy Sándor, a két párt közös meghatalmazottja az ülésen elmondta: “korán eldöntetett”, hogy a két párt közös listát indít, így véleménye szerint az ajánlószelvények túlnyomó többségén a két név együtt szerepelt. A két párt több mint 23 ezer ajánlószelvényt adott le az OVI-nak, ebből az ellenőrzést végző Belügyminisztérium központi hivatala 20.114-et talált érvényesnek.

Az OVB korábban már nyilvántartásba vette az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ, az MDF, a MIÉP és a Munkáspárt EP-választásra állított.