Levélben tiltakoztak Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárnál azok a környezetvédők, melyeket szélsőségesnek minősített a Nemzetbiztonsági Hivatal egy kiadványa – jelenti a HavariaPress.

A levelet aláíró értelmiségiek és közéleti aktivisták a Védegylet kezdeményezésére intéztek nyílt levelet a politikushoz, a hivatal 2003-as évkönyve kapcsán. Szerintük ugyanis a kiadvány differenciálatlanul bélyegzi szélsőbaloldalinak a magyar háborúellenes és környezetvédő mozgalmakat, illetve azok résztvevőit. Éppen ezért elvárják, hogy az NBH adjon számot arról: a múlt évben mely háborúellenes és környezetvédő szervezeteket, mennyi ideig és milyen okból vetett alá titkosszolgálati megfigyelésnek.

A levél aláírói megütközve fogadták, hogy a polgári titkosszolgálatok – rossz emlékeket idéző módon – a nemzetbiztonságra veszélyes “szélsőséges szervezetek és csoportok” közt tartanak számon számos környezetvédő szervezetet, melyek feltétel nélkül tiszteletben tartják a Köztársaság alkotmányos rendjét. Szerintük a Nemzetbiztonsági Hivatal összefoglalója megalapozatlanul riogatja a környezetvédő csoportok agresszivitásának erősödésével a közvéleményt. Kiemelik, hogy az alaptalan feltevést a Hivatal a tavaly júniusi Greenpeace-akcióval igyekszik alátámasztani, holott a Pakson protestáló aktivisták ügyében nemrégiben jogerős felmentő ítélet
született.