Hosszas egyeztetések és viták után a nyáron a kormány elé kerül a környezetvédelmi és vízügyi tárca által elkészített termékdíjtörvény-tervezet.

A témát várhatóan ősszel tárgyalja a parlament, az új törvény előreláthatóan 2005. január 1-én léphet hatályba. A környezetvédő civil szervezetek szerint így is túl későn.

Miközben az Európai Unió direktívái évek óta a csomagolási hulladék csökkentésére ösztönöznek, (2005-ben például az összes csomagolási hulladéknak már 50 százalékát kell hasznosítani Magyarországon), addig a gyártók többsége – anyagi és kényelmi szempontból – továbbra is előnyben részesíti az eldobható csomagolóanyagokat: becslések szerint évi 800 ezer tonna csomagolási hulladékot dobunk ki. A HuMuSz (Hulladék Munkaszövetség) adatai szerint évente 80 millió darab üres műanyag palack kerül a szeméttelepekre. Ez a gyakorlat folyamatosan emészti a nyersanyag- és energiakészleteket. A HuMuSz szerint a gyártók rájöttek, hogy a csomagolóanyagokkal is profithoz lehet jutni, a palackok újratöltése jóval gazdaságtalanabb, mintha a flakonokat minden egyes alkalommal megvetetik a vásárlóval.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…