Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelynek értelmében nem lesznek szavazatszámláló bizottságok a külképviseleteken az európai parlamenti választáson.

Az elfogadott rendelkezés a vasárnapi négypárti egyeztetésnek megfelelően változtatja meg az európai parlamenti választásokon a külképviseleti szavazás rendjét.

A módosítás szerint nem lesznek szavazatszámláló bizottságok a külképviseleteken, hanem az ott létrehozott választási irodák végzik el a szavazatszámláló bizottságok feladatainak egy részét.

Az előterjesztést az MSZP, az MDF és az SZDSZ támogatta, a Fidesz pedig nem szavazott, így nem akadályozta meg a törvénymódosítás elfogadását, amely a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatását igényelte.

A módosításra azért volt szükség, mert kiderült, hogy a külképviseleti szavazás költsége 300 millió forint lenne, és mindössze 2415 külföldön tartózkodó magyar állampolgár jelentette be szavazási szándékát.

Az Országgyűlés nemmel szavazott a külképviseleti szavazatszámláló bizottságok pártok által jelölt, 284 tagjának megválasztását célzó javaslatra.