A Habeas Corpus Munkacsoport pályázatot hirdet a nők emberi jogait biztosító magyar jogszabályok felkutatására.

A pályázat aktualitása, hogy május 30 -án volt éppen 12 éve, hogy az ENSZ egyezményt adott ki a nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolásáról, a Feministák Egyesülete pedig éppen 100 évvel ezelőtt alakult Budapesten.

A Habeas Corpus Munkacsoport közhasznú jogvédő szervezettől (HCM) a Fővárosi Bíróság megtagadta a kiemelkedően közhasznú státuszt, mert szerinte nem ismeretes olyan magyar jogszabály, amely a nők emberi jogainak védelmét, a bántalmazott nőknek történő jogi segítségnyújtást. Így a HCM munkáját nem nyilváníthatta közfeladattá. Az Országgyűlés a közelmúltban még a családon belüli erőszak esetén alkalmazható távoltartásról szóló törvényjavaslat tárgyalását is félbehagyta.

A Habeas Corpus Munkacsoport mégis optimista, ezért pályázatot hirdet a nők emberi jogait biztosító magyar jogszabályok felkutatására. A pályázók feladata olyan, a nők és férfiak egyenjogúságát biztosító illetve előmozdító jogszabályok megjelölése, amelyeket hazánknak az ENSZ nőjogi egyezményéhez történt 1982-es csatlakozása óta iktattak a magyar jogrendbe.

Két kategóriában lehet pályázni, az úgynevezett hatalmi kategóriában pályázhatnak mindazok, akik 1982. május 30-a és 2004. május 30-a között legalább hat hónapon keresztül töltöttek be a mellékletben felsorolt hatalomgyakorló tisztséget. A polgári kategóriában pedig pályázhat bármely más magyar és külföldi állampolgár vagy szervezet.

A pályázatnak tartalmaznia kell a jelentkező nevét, lakcímét, értesítési címeit, illetve annak a jogszabálynak vagy jogszabályrészletnek pontos megjelölését, amely a pályázó véleménye szerint az élet valamely területén biztosítja, illetve előmozdítja a nők és férfiak egyenjogúságát. A jogszabálynak 2004. május 30-án hatályosnak kell lennie. Csatolni kell továbbá az adatokkal és érvekkel alátámasztott, legfeljebb egy oldalas (max. 2000 leütés) indoklást arról, hogy a megjelölt jogszabály a gyakorlatban mennyiben járul hozzá a nők és férfiak közötti valóságos jogegyenlőséghez. Egy személy több pályázatot is beadhat, azonban azok nem vonatkozhatnak ugyanarra a jogszabályra.

A pályázatot papíron, postai úton kell beküldeni a következő címre: Habeas Corpus Munkacsoport 1364 Budapest Pf. 31. A postára adás határideje: 2004. június 26. A pályázatokat a Habeas Corpus Munkacsoport vezetősége bírálja el aszerint, hogy a pályázó meggyőzően támasztja-e alá a jogszabály gyakorlati hatását a nők emberi jogai érvényesülésére, és hogy a megjelölt jogszabály összhangban van-e a CEDAW-Egyezménnyel, az Egyezménynek az ENSZ CEDAW-Bizottsága ajánlásaiban foglalt autentikus interpretációival, más nemzetközi emberi jogi egyezményekkel. A fődíj 1982 forint.