Diszkrimináció miatt pénzbüntetés a Besser Hungáriának

2004.06. 9. MTI

Három-három havi minimálbér megfizetésére kötelezte jogerős ítéletében a Nógrád Megyei Bíróság a bátonyterenyei Besser Hungária Műanyagipari Kft.-t, amely roma származása miatt nem alkalmazott két, álláshirdetésre jelentkező nőt.

A munkaügyi bírósághoz azért fordult keresettel három asszony, mert véleményük szerint a Besser Hungária álláshirdetésére való jelentkezésükkor hátrányos megkülönböztetés érte őket roma származásuk miatt. Állításukat a munkaügyi bíróság bizonyítottnak látta, és fejenként 150 ezer forint megfizetésére kötelezte a munkáltatót, mivel az érintettek a háromhavi próbaidőtől is elestek.

Az elsőfokú ítélet ellen a munkáltató és a három nő is fellebbezett. A munkáltató annak megállapítását kérte, hogy nem alkalmazott megkülönböztetést, a nők pedig 600 ezer forintos kártérítést kértek. A Nógrád Megyei Bíróság a harmadrendű felperes keresetét elutasította, mert nem bizonyította sikeresen, hogy őt roma származása miatt hátrány érte, az első- és másodrendű felperes számára pedig helyben hagyta a 150 ezer forintos kártérítést.