Zöld utat adott egy svájci bíróság annak a pernek, amelyet a roma áldozatok családtagjai szándékoznak indítani az amerikai IBM ellen azon a címen, hogy az amerikai vállalat termékei megkönnyítették a náci Németország által a II. világháború alatt végrehajtott népirtást.

Mint azt a cigányok nemzetközi elismeréséért és kárpótlásáért harcoló csoport (GIRCA) jogi képviselője, Henri-Philippe Sambuc kedden közölte, keresetüket arra alapozzák, hogy az IBM lyukkártyákat előállító gépeket adott el a nemzetiszocialista Németországnak, s ezzel közvetve hozzájárult a holokauszthoz. A lyukkártyák segítségével folyt a koncentrációs táborok foglyainak regisztrációja.

A GIRCA öt szinti és roma személy nevében összesen 100 ezer dollárnyi kártérítést követel a vállalattól. A felperesek szülei a vészkorszak áldozatai között vannak. A cigány szervezetek Edwin Black amerikai újságíró 2001 februárjában megjelent, “IBM és holokauszt” című könyvére hivatkoznak.

Ebben az amerikai szerző azt állítja, hogy a nácik az IBM németországi leányvállalata, a Dehomag gyártotta lyukkártyákat használták. Az IBM egyelőre nem reagált a svájci bíróság döntésére. A konszern korábban azzal védekezett, hogy a nácik már a háború előtt átvették a Dehomag irányítását, így az ott előállított termékek értékesítésébe az IBM-nek nem volt beleszólása.

A kártérítési per előreláthatólag ősszel veszi kezdetét Genfben. A II. világháború alatt a svájci városban volt az IBM európai központja.