Magyarország uniós csatlakozása óta először fordult kérdéssel magyar bíró a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, mégpedig a Munkáspárt alelnöke ellen, önkényuralmi jelkép viselése miatt indult büntetőügy tegnapi másodfokú tárgyalásán. A bíróság ezért egyelőre felfüggesztette a Vajnai Attila elleni eljárást.

Május elseje óta magyar bíró sem alkalmazhat már az európai joggal ellentétes magyar jogszabályt. Ha nyilvánvaló az ellentét az uniós szabályozás és a magyar jogi rendelkezés között, akkor a közösségi jogot kell előnyben részesítenie. Amennyiben értelmezési problémája merülne fel, akkor a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságtól jogosult előzetes értelmezést kérni. Az így született döntés pedig precedensértékű az egész EU területén a hasonló ügyekben.

Ilyen eljárást tegnap először kezdeményezett magyar bíró. A Munkáspárt alelnökének ügyében arra a kérdésre várnak választ a luxemburgi székhelyű bíróságtól, hogy sérti-e az uniós szabályokban rögzített diszkrimináció tilalmát az, ha valaki a belső, nemzeti büntető jogszabályokban rögzített tilalmakba ütköző módon ad hangot politikai véleményének.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…