A tagállamok hétfő este nem tudtak dönteni arról, engedélyezzék-e egy amerikai cég NK603 kódnevű génmódosított gabonájának behozatalát az EU-ba. A döntés így az Európai Bizottságra marad.

Az Európai Unióban az év elején lépett életbe az a jogszabály, ami elvben – egyedi alapon elbírálva – engedélyezi a génmódosított termékek importját a közösségbe. A “blokádot” egy hónappal ezelőtt törte meg az Európai Bizottság, amikor engedélyezte egy svájci vállalat Bt11 kódnevű kukoricájának behozatalát.

A környezetvédelmi miniszterek tanácsának hétfőn kellett volna döntenie egy újabb termékről, az amerikai NK603-asról, amelynek génállományát úgy módosították, hogy ellenállóbb legyen a permetezéskor használt vegyszerekre. A tagállamok azonban nem tudtak dönteni, így az Európai Bizottságnak kell határoznia.

A felmérések szerint az európaiak többsége ellenzi a génmanipulált alapanyagot használó élelmiszereket. Az új uniós törvény értelmében a csomagoláson világosan fel kell tüntetni, ha ilyen anyag van az élelmiszerben. Másrészt semmilyen tudományos bizonyíték nem létezik arra, hogy ezek a termékek bármiféle veszélyt jelentenének az egészségre.