Bekeményítettek az olasz állatvédők

2004.07. 9. Index

Kemény büntetésre számíthat az az olasz ebtartó, aki bántalmazza vagy kidobja megunt kedvencét, mivel az olasz parlament csütörtökön új, szigorú állatvédelmi törvényt fogadott el.

Aki kutyáját, macskáját kidobja, azt egyévi börtönnel és 10 ezer euró (2,5 millió forint) pénzbüntetéssel sújtja a törvény, aki pedig állatviadalokat szervez, annak 3 év börtön és 160 ezer euró (40 millió forint) a büntetése.

"Annak, aki nyaralni megy, nem árt tudnia, hogy ha kutyáját vagy macskáját kiteszi az úton, előfordulhat, hogy egy börtönben találja magát, nem a tengerparton" - jelentette ki Guido Calvi szenátor, a DS (Baloldali Demokraták) ellenzéki párt vezetője. "A törvényt a társadalom elvárásai hívták életre" - jegyezte meg Jole Santelli igazságügyi helyettes államtitkár, aki Silvio Berlusconi pártjának, a Forza Italiának a tagja.

A törvényalkotók körültekintően ügyeltek arra, hogy mindenfajta, állatoknak okozott szenvedést megtoroljanak. Aki ok nélkül megöl egy állatot, az 3-18 hónap börtönbüntetéssel sújtható, aki pedig nem megfelelő kezelésben részesíti, beleértve azt is, ha kábítószert ad be az állatnak, 3 hónaptól egy évig terjedő elzárást kockáztat.

A betiltott kutya- és kakasviadalok szervezőire 1-3 év börtönbüntetés vár, mellékbüntetésként 160 ezer eurót (40 millió forintot) fizethetnek. A kutya- és macskabőrökkel kereskedőket egy év börtön és 100 ezer euró (25 millió forint) bírság fenyegeti, "árujukat" pedig megsemmisítik.