Elektronikus ügyintézés a jogi segítségnyújtásban

2004.07.14. Objektív Hírügynökség

A hivatalok egyszerűbb ügyekben tájékoztatásukkal segítik az ügyfeleket, illetve engedélyezik a jogi segítők szolgáltatásainak igénybevételét.

eMagyarország pontot nyit meg Zalakomárban Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Dr. Bárándy Péter igazságügyi miniszter július 15-én 9 órakor a zalakomári művelődési házban. Az IHM eMagyarország és az IM "nép ügyvédje" programja egyaránt az esélykiegyenlítést szolgálja - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Sashegyi Zsuzsanna sajtófőnök.

A jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény alapján 2004. április 1-jétől jogi segítségnyújtó hivatalok kezdték meg működésüket a megyeszékhelyeken. A hivatalok egyszerűbb ügyekben tájékoztatásukkal segítik az ügyfeleket, illetve engedélyezik a jogi segítők szolgáltatásainak igénybevételét. A jogi segítők (ügyvédek, közjegyzők, civil szervezetek, egyetemi jogklinikák) egyelőre peren kívüli ügyekben jogi tanácsadással és okiratok, beadványok szerkesztésével nyújtanak segítséget az arra rászorulóknak, amelyért az államtól díjazásban részesülnek.

Azzal, hogy az eMagyarország pontokról is hozzáférhetővé válik a "nép ügyvédje" program honlapja, a rászorulók a megyeszékhelyre történő beutazás nélkül tájékozódhatnak a jogi segítségnyújtás igénybe vételének feltételeiről, letölthetik a támogatás engedélyezéséhez szükséges adatlapot. Az eMagyarország így hozzájárul, hogy az Igazságügyi Minisztérium jogi segítségnyújtás programja mindenki számára elérhetővé váljék.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium - nyilvános közösségi internet-hozzáférési pontok kialakítását célzó - eMagyarország programjának keretében olyan eMagyarország pontok jöttek létre az ország egész területén, ahol ingyenesen vagy óránként nettó 100 forintért internetezhetnek mindazok, akiknek nincs lehetőségük az internet otthoni vagy munkahelyi használatára. Az intézményben képzett munkaerő segíti a még gyakorlatlan internetezőket az első lépések megtételében.