Távozik posztjáról az országos rendőrfőkapitány

2004.07.23. FigyelõNet

Felmentését kérte a belügyminisztertől az országos rendőrfőkapitány, mert külügyi területen szeretné folytatni munkáját. Lamperth Mónika kezdeményezi Salgó László leváltását, ugyanakkor hangsúlyozza, elégedett a fegyveres testület munkájával.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetőjének felmentését kezdeményezi a belügyminiszter, Salgó László utódjáról később döntenek. Az országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel.

A tárca sajtófőosztályának csütörtöki közlése szerint Salgó László maga kérte felmentését, mert "rendőr-diplomáciai előéletének tapasztalatait hasznosítva szakmai pályáját külügyi területen szeretné folytatni". Lamperth Mónika a kérést elfogadta, ugyanakkor - a közlemény szerint - miniszterként elégedett a rendőrök munkájával.

"Az elmúlt két évben kedvező irányú változások kezdődtek (...). Javult a rendőrség közmegítélése" - hangsúlyozza a közlemény, melyben az eredmények között említik a látható rendőrség programját, a Nemzeti Nyomozó Iroda és az autópálya-rendőrség létrehozását, valamint az ORFK szervezeti átalakítását. "Az elmúlt 2 évben jelentősen csökkent a fluktuáció és - szemben a találgatásokkal - az idei évben sem haladja meg a tervezettet" - olvasható a közleményben.

Lamperth Mónika megerősítette, hogy ősszel visszamenőleg sor kerül a területi és központi illetménypótlék 5 százalékos emelésére, és jövőre is az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni a rendőrök fizetése.