Dr. Mohai Károly, az APEH Központi Ellenőrzési Főosztályának munkatársa arról tájékoztatta a Magyar Rádió Krónika című műsorát, hogy a mostani akcióban Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében egyidőben egyszerre kilenc megye 36 revizora vett részt. A két nap alatt összesen 218 esetben ellenőrizték a nyugta- és számlaadási, 23 munkáltatónál pedig a foglalkoztatási bejelentési kötelezettséget.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 121 vizsgálatból 86 esetben tapasztaltak hiányosságot, ebből 64 alkalommal mulasztották el az ellenőrzöttek a nyugtaadást. Megállapították, hogy az idegenforgalmi szálláshelyek bérbeadásával foglalkozó vállalkozók fele nem teljesítette adókötelezettségét. A szankciók összege várhatóan eléri majd az 5,5 millió forintot, ez átlagosan több mint 60 ezer forintot jelent.

Gál Eszter, a megye adóhivatal ellenőrzési igazgató-helyettese szerint a büntetés nem visszatartó erejű, hiszen sokaknak még mindig megéri azt egyszer befizetni, mint rendszeresen, törvényesen adózni. A megyére jellemző 50 százalék feletti mulasztási arány jóval meghaladja ugyan a 32 százalékos országos átlagot, de a 8-10 évvel ezelőttihez képest jelentős javulás tapasztalható. (MR – H. Tóth Andrea)