Augusztus elsejétől fejenként és évente legfeljebb húsz kilogrammnyi cukrot lehet vámmentesen behozni hazánkba – jelentették be hétfőn a Pénzügyminisztériumban. Május elseje óta becslések szerint 8-10 ezer tonnányi cukor érkezett magánimportban az országba, kereskedelmi forgalomban ennek áfa- és vámterhe több milliárd forint lenne.

Május elseje, hazánk európai uniós csatlakozása óta számottevően megnőtt a magáncélú cukorbehozatal a keleti határokon. Az Európai Unió előírásai szerint ugyanis az uniós tagállamok lakói egy utazás során 175 euró (nagyjából 44 ezer forint) értékű árut importálhatnak vámmentesen.

Az uniós jogszabály szerint azonban ezzel a lehetőséggel csak eseti jelleggel és magáncélú, a családi szükségleteket fedező bevásárlás esetén lehet élni. Az ukrán, és különösen a román határ közelében élők ugyanakkor ennél nagyságrendekkel több cukrot hoznak be egy-egy utazás során. Romániában, a határ közelében átszámolva nagyjából 117 forintért (nagyobb tételben 108-112 forintért) lehet megvásárolni egy kilogramm cukrot.

Ez azt jelenti, hogy a 44 ezer forintos keret nagyjából 370-400 kilogramm cukor vámmentes behozatalára elegendő. Ezt a magánimportőrök 140-150 forintért adják tovább részben kiskereskedőknek, részben vendéglátósoknak, de Nagy János országos vámparancsnok közlése szerint már az alföldi borhamisítóknál is találtak több tonnányi cukrot. A magánimportőrök így naponta 8-12 ezer forintos jövedelemre tehetnek szert.

További részletek:
http://www.magyarorszag.hu/…0040726.html