Külföldiek is vállalhatnak idénymunkát hazánkban

2004.07.27. Magyarország.hu

Az idénymunka a mezőgazdasági ágazatban a legnépszerűbb foglalkoztatási forma. A szezonális munkavégzés a magyarok és külföldiek számára is határozott idejű munkaviszony létesítésével vagy alkalmi munkavállalói könyvvel lehetséges. Eddig kizárólag románok és ukránok kértek és kaptak engedélyt.

Az idénymunka fogalmát a Munka törvénykönyve határozza meg. Eszerint a szezonális munkavégzés az előállított áru vagy a szolgáltatás természete miatt évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idénymunka a mezőgazdasági ágazatban a legelterjedtebb foglalkoztatási forma.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a munkavégzés során néhány speciális szabály alkalmazására is lehetőség nyílik, az egyéb munkaviszony keretében foglalkoztatottak alkalmazásához képest. Ilyen eltérés lehet a munkaidő és a pihenőidő meghatározása, ami a dolgozó részére hátrányos is lehet - például a napi munkaidő befejezése és a másnapi munkakezdés közötti pihenőidő az általános 11 óra helyett 8 órában is meghatározható -, ugyanakkor az eltérések a rugalmas munkaidő-beosztást is lehetővé teszik.

Részletes összeállítás:
http://www.magyarorszag.hu/…0040726.html