A Windows XP Start Edition egy olyan verziója a népszerű operációs rendszernek, amelyet kifejezetten speciális piacokra terveztek. Könnyű használni, mivel számos extra funkció kimaradt belőle, ugyanakkor eredeti célját tökéletesen betölti; ezért aztán olcsóbban lehet értékesíteni. Redmond jelenleg három országban kínálja eladásra ezt a változatot: Indonéziában, Malajziában és Thaiföldön.

Will Poole, a Microsoft Windows Kliens részlegének vezetője elmondta, hogy további kormányokkal kívánnak megállapodni az olcsóbb operációs rendszerek bevezetéséről, habár a Starter Edition még mindig próbaszinten mozog. Redmond azokon a piacokon kíván nagy részesedést szerezni, amelyek eddig kimaradtak a személyi számítógép előnyeiből. Az Egyesült Államokban a háztartások majdnem kétharmada rendelkezik legalább egy PC-vel, Nyugat-Európában ugyanez az arány 30 százalék; de a hatalmas lehetőségek előtt álló Indiában, Oroszországban és Kínában alig éri el a 2-5 százalékot, s Brazíliában is csak 10 százalékon áll. Márpedig egy számítógép sem használható operációs rendszer nélkül.

Igaz ugyanakkor, hogy a fenti, egyelőre gyér piacokon a legnagyobb a kalózszoftverek aránya: a Microsoft becslése szerint például Kínában az összes eladott PC 92 százaléka licenc nélküli programokat (is) futtat – szemben az USA 22 százalékos értékével. Komoly konkurenciát támaszt a nyíltforrású szoftverek, operációs rendszerek – például a Linux – egyre erősebb jelenléte ezeken a fejlődő piacokon, így egyáltalán nem biztos, hogy az olcsóbb szoftver egyértelműen kiutat jelent.