A június eleje óta tartó idegenforgalmi főszezon ellenőrzése során a fogyasztóvédők eddig több mint ezer vendéglátóipari egységet ellenőriztek, amelyeknek több mint a felénél találtak kifogásolnivalót.

A legtöbbször a vásárlók megkárosítását rója fel az ellenőrzött helyeken a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A nyári idegenforgalmi főszezon vizsgálatakor a fogyasztóvédők kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonsági szempontok teljesülésére, az árfeltüntetésre, a vásárlók megkárosítására. Sok esetben tapasztalták a fogyasztóvédők, hogy az itallapon feltüntetett narancslé helyett narancsnektárral vagy narancsitallal szolgálták ki őket. Az FVF megállapítása szerint ezzel a vásárlói megkárosítások esetenként elérték a 100 forintot is. Ugyanis a gyümölcslé gyümölcstartalmának 100 százaléknak kell lennie, míg a gyümölcsnektár esetében ez 25 százalék felett, a gyümölcsitalnál 25 százalék alatt van.

A tapasztalatok szerint hasonló a helyzet az égetett szeszesitalok esetében is, mert a legutóbbi szabályozások következtében már nem lehet az aromák és színezékek felhasználásával készült mezőgazdasági eredetű etilalkoholt sem “rum”-nak, sem “brandy”-nek nevezni, de ugyanígy tiltott az adott termékre alkalmazott “whisky” vagy “pálinka” elnevezés is. Mégis sok esetben fordul elő, hogy az itallapon kínált pálinka valójában csak “barack ízesítésű szeszesital”. A vendéglátósok elmondásuk szerint nem ismerik a különbséget, holott árban, illetve a címke tartalmában is jelentős különbségek fedezhetőek fel – közölte a hatóság.

Az ellenőrzések kitérnek a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetésének vizsgálatára is. Ennek során a fogyasztóvédelmi hatóság az ellenőrzés első körében nem büntet a rendszer kiépítésének hiánya miatt, de ilyen esetben a hiányosság pótlására kötelező határozatot hoz. Amennyiben az utóellenőrzések során kiderül, hogy nem építették ki a rendszert, akkor a tulajdonos már komoly bírságra számíthat. A fogyasztóvédők mostani ellenőrzései azt mutatják, hogy egyes üzleteknél még nincs kiépítve a HACCP, de a helyzet lényegesen kedvezőbb, mint az egy évvel ezelőtti ellenőrzések során volt. Problémát okoz, hogy a kiépített HACCP-rendszerek több esetben nem üzletre szabottak, így előfordult az is, hogy több üzlet teljesen ugyanazt a dokumentációt alkalmazta, s még az elírások és a helyesírási hibák is azonosak voltak.

A korábbiakhoz hasonlóan az idén is sok probléma van az élelmiszerbiztonsági feltételek meglétével. A szakosított hűtőtárolás ellenőrzése során – a korábbi évekhez hasonlatosan – most is sok jellemző problémát tártak fel. Több egységben továbbra is egy légtérben tárolják a nyers húst és a sajtot, holott ezek elfogyasztása után komoly fertőzések léphetnek fel. Több cukrászdában árusítottak olyan süteményeket is, amelyek fogyaszthatósági ideje lejárt. Komoly rendellenességeket tapasztaltak az ellenőrök a fagylaltok forgalmazásánál is. Többször előfordult, hogy a kereskedők nem vagy hiányosan vezették a fagylaltkönyvet, a fagylaltforgalmi naplót – közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.