Kétmillió forintnyi hamis pénzt foglalt le egy rajtaütés során a debreceni rendőrség, de becslések szerint még mintegy ötmillió forint viszonylag jó minőségű hamis bankó lehet forgalomban.

“A számítógéppel és színes másolóval készített hamis bankók között az ezer forintostól a húszezer forintosig minden címlet megtalálható” – mondta sajtótájékoztatón Lelesz György rendőr alezredes, Debrecen rendőrkapitánya.

Hozzátette: a hamis címletű pénz ez év elején került forgalomba, majd májustól rendkívüli módon megnövekedett a számuk. “A rendőrség nyílt és titkos eszközökkel folytatott nyomozás során talált rá a hamis pénz készítőjére, és augusztus 4-én rajtaütéses akció során őrizetbe vettük az elkövetőt” – mondta a kapitány.

A büntetett előéletű 34 éves debreceni lakosnál kétmillió forint névértékű készre gyártott hamis bankjegyet és 500 ezer forint értékű félkész hamis pénzt foglalt le a rendőrség. A nagy mennyiségű melléktermékből azt is megállapították, hogy körülbelül 4-5 millió forint értékű hamis bankjegy forgalomban van.

Lelesz György felhívta a figyelmet arra, hogy UV-fénnyel azonnal megállapítható, melyik a hamis bankó, ezért érdemes a kisebb üzleteknek is beszerezniük a pénzvizsgáló eszközt.

A rendőrség Siklóson is letartóztatott két embert, és bár a két ügyet még nem vonták össze, de megalapozott a gyanú arra, hogy Siklósra is Debrecenből szállították a hamist pénzt.

Sok esetben kétezer forintos bankjegyekről levett, eredeti fémszálat ragasztanak a húszezres címletű hamis pénzekre – tette hozzá Lelesz György.