A környezetvédelmi tárca tervei szerint a vállalatoknak illeték helyett eljárási díjat kell majd fizetniük a környezetvédelmi hatósági eljárásokért. A bevételek a hatóságokhoz kerülnének, így bővülhetne a személyi állomány, és felgyorsulna az ügyintézés is.

Hatósági eljárási díjak bevezetését tervezi a környezetvédelmi tárca – mondta el Rakics Róbert, a KVVM környezetvédelmi helyettes államtitkára hétfőn. A díjak magasabbak lennének a jelenlegi illetékeknél, és a központi költségvetés helyett a környezetvédelmi felügyelőségek kasszájába folynának be, ezzel bővülhetne a személyi állomány, és felgyorsulna az ügyintézés a hatóságoknál.

A zöldtárca szerint a díj javítana a beadott dokumentációk színvonalán is, mert ismételt eljárásoknál a vállalatoknak az összeget újból be kellene fizetniük. A környezetvédelmi hatósági eljárásokért Nyugat-Európa számos országában már díjat kell fizetni, Írországban például az egységes környezethasználati engedély kiadásához szükséges vizsgálatért a beruházás nagyságától függően 4 000-40 000 eurót kérnek.

A minisztérium a jogszabályok átvizsgálásával megszűrné a felügyelőségek feladatkörét is, mert jelenleg számos, a környezetvédelemhez szervesen nem kapcsolódó ügytípus is felesleges feladatokat ró a hatóságokra. Az országban tizenkét környezetvédelmi felügyelőség működik, a felügyelőségeknél 2002 és 2003 között átlagosan 33 százalékkal emelkedett az elintézendő ügyek száma.

Az uniós jogszabályok miatt gyökeresen átalakult a hatóságok munkája is, az eljárások bonyolódtak, összetettebbé váltak – mondta Rakics Róbert. A leterheltség növekedését mutatja, hogy 1999 és 2003 között 64 százalékkal nőtt az egy alkalmazottra jutó ügyiratok száma. Tavaly összesen 28 ezer ellenőrzést végeztek a szakemberek, ebből négyezernél mérésekre is szükség volt. A felügyelőségek 4 500 határozatot adtak ki, a bírságok összege elérte az 5,3 milliárd forintot.