Minden második vállalkozónak vaj van a füle mögött a Balaton partján, derült ki az APEH múlt hét péntektől tegnap délig tartott ellenőrzéséből – írja a Magyar Hírlap.

Mintegy száz adóellenőr szállta meg a hét végén a Balaton partját. A revizorok rendőri segédlettel csaknem ezer vállalkozás működését ellenőrizték Somogyban, Zalában és Veszprém megyében. A rendőri segítségre azért volt szükség, mert a tavaly megtartott akcióban három ellenőrt súlyosan bántalmaztak, és akadt olyan is, akit életveszélyesen megfenyegettek az érintett vállalkozók. Ecsedi Ákos, az APEH ellenőrzési főosztályának osztályvezetője elmondta, hogy ilyen esetre most nem került sor, leszámítva néhány verbális inzultust, csupán kétszer igényelték a rendőrök segítségét.

Az akció során az ellenőrzött kereskedők, vendéglátósok és különböző szolgáltatók felénél felfedeztek valami jogszabályba ütközőt. 42 százalékuk elfelejtett nyugtát adni, nyolc százalékuk pedig vagy hiányosan töltötte ki a nyugtát, vagy a pénztárgépe “rendetlenkedett”. Akadtak olyan vállalkozók is, akik nem jelentették be alkalmazottaikat. Ez három esetben azonnal bizonyítható volt. Többen csak hiányosan tudták igazolni, hogy nem feketén foglalkoztatnak, nekik ezt az elkövetkező napokban maradéktalanul bizonyítaniuk kell, különben bezárhatják üzletüket. A legtöbb mulasztást a kereskedőknél fedezték fel, kétharmaduk sárosnak bizonyult. A vendéglátósoknál “csak” 39 százalékos volt ez az arány.

Az osztályvezető elmondta: Somogyban az ellenőrzött vállalkozók hatvan százalékánál, Zalában 55 százalékánál, Veszprém megyében 46 százalékánál találtak kifogásolnivalót. Aki vétett a jogszabályok ellen, jelentős mulasztási bírságra számíthat, ami egyéni vállalkozók esetében százezer, társas vállalkozásoknál kétszázezer forint is lehet. Akiről kiderül, hogy visszaeső, vagyis egy éven belül már többször szabályt sértett, annak üzletét tizenkét–harminc napra is bezárathatják. Az elmúlt évekhez képest a mostani akció semmilyen változást nem jelent – tette hozzá Ecsedi Ákos.