A veszélyeztetett állatok bőréből, csontjából készülő ajándéktárgyak vásárlása ellen indított közös kampányt a környezetvédelmi tárca és a WWF Magyarország. A vásárlók figyelmét azért szeretnék felhívni a törvényi előírásokra, mert az EU a hasonló ajándéktárgyak legnagyobb felvevőpiaca.

“Mindent a szemnek, semmit a kéznek!” címmel indított közös kampányt a veszélyeztetett állatok és növények, illetve a belőlük készülő ajándéktárgyak vásárlása ellen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a WWF Magyarország. Kedden a Moszkva téri végállomásról indult el az a 6-os villamos, amelyen plakátok hirdetik: Nem minden emléktárgy ártatlan ajándék, vásárlásunkkal ne járuljunk hozzá a veszélyeztetett fajok pusztulásához. A szerelvény egy hónapon át Budapest egyik legforgalmasabb vonalán, a Moszkva tér és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedik, a WWF önkéntesei pedig információs kiadványokat osztogatnak az utazóknak. A kampány reklámspotja ezenkívül 14 képernyőn fut majd különböző metróállomásokon.

A zöldtárca és a WWF már másodszor indított közös kampányt a veszélyeztetett fajok védelmére. Az Európai Unió mindig is a legnagyobb felvevőpiaca volt a veszélyeztetett állat- és növényfajoknak, illetve a belőlük készült ajándéktárgyaknak – mondta el Radics Katalin, a KVVM főosztályvezető-helyettese. A törvénytelen kereskedelem áldozatai leggyakrabban egzotikus hüllők és madarak. 1996 és 2002 között a 15 EU-tagország 6 millió madarat, 1,5 millió hüllőt és 21 millió orchideát importált. A hüllők között 850 ezer zöld leguán, 250 ezer kígyó, több mint 160 ezer szárazföldi teknős és 15 ezer krokodil volt.

A CITES egyezmény az élő állatokra, növényekre, azok minden részére és származékára, a belőlük készült termékekre is vonatkozik. Egyes ajándéktárgyak behozatalához engedélyekre van szükség, más termékek (pl. elefántcsontból és tengeri teknős páncéljából készült tárgyak) megvétele és behozatala tilos. A megfelelő engedélyek hiányában ezeket a vám-, illetve a természetvédelmi hatóság elkobozzák és büntetőeljárást indít a tudatlan turista ellen.

A CITES nemzetközi egyezmény tiltja a veszélyeztetett fajok és a bőrükből, csontjukból készült ajándéktárgyak, például elefántcsont szobrok, medálok, teknőspáncélból készül dísztárgyak behozatalát is. A csecsebecsék helyett fényképen, videofelvételen őrizzük meg egzotikus utazásaink élményeit, így a jövő generációi is láthatják majd a jelenleg kipusztulással fenyegetett fajokat -mondta Persányi Miklós. A környezetvédelmi miniszter szerint az EU-csatlakozás, illetve a schengeni határőrizeti rendszer nehezíti az ellenőrzést a határokon, ezért a vásárlók figyelmét is fel kell hívni a törvénytelenségekre. Az egy hónapos kampány szakmai munkáját a minisztérium és a WWF közösen végezte, a tárca 5,5 millió forinttal támogatta a kezdeményezést. A kampányról a www.wwf.hu/citeskampany címen olvashat bővebben.