Új miniszterelnököt jelöl az MSZP, a jelöltről a koalíciós partner SZDSZ-el való egyeztetés után, augusztus 26-án tájékoztatják az Országgyűlés elnökét. Medgyessy Péter a csütörtök délelőtti a koalíciós egyeztetés után helyezte kilátásba, hogy lemond, ha az SZDSZ nem erősíti meg bizalmát iránta.

Medgyessy Péter szerdán jelentette be, hogy a kormány átalakítása a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ által delegált gazdasági miniszter személyét is érinti. Csillag István felmentésének hírére Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette: a párt nem fogadja el Csillag István menesztését. A pártelnök közölte: az SZDSZ elvesztette a bizalmát a miniszterelnökben, és csütörtökre koalíciós egyeztetést hívott össze. A csütörtökön tíz órakor elkezdődött koalíciós egyeztetést követően 11 órakor sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, és bejelentette: a bizalmatlanság légkörében nem lehet kormányozni. Az ország előtt fontos és szép feladatok állnak, de ezek elvégzéséhez erős kormány és erős koalíciós többség kell, mondta Medgyessy Péter.

“A mai koalíciós egyeztetésen világossá tettem, hogy vagy ma estig megerősítik a miniszterelnök iránti bizalmat, vagy augusztus 26-áig megteremtik a lehetőséget az új miniszterelnök megválasztásához.” A kormányfő hozzátette: ha erre nem kap biztosítékot, augusztus 27-én benyújtja lemondását Mádl Ferenc államfőnek. A miniszterelnök közölte: “A helyzetért a felelősség az SZDSZ egyes meggondolatlan, ha úgy tetszik, felelőtlen, az ország ügyét a saját személyes szempontjainak alárendelő politikusait terheli.”

Medgyessy Péter szerint a gyors megoldás az ország érdeke és az ő felelőssége. Hangsúlyozta: az ország stabilitása mindennél fontosabb, a lemondás kilátásba helyezésével azt akarja elkerülni, hogy az elmúlt két év eredményeit bármi veszélyeztesse, vagy Magyarország nemzetközi tekintélye csorbát szenvedjen. A tájékoztató végén a miniszterelnök köszönetet mondott a baloldali szavazóknak az eddigi támogatásért és a Magyar Szocialista Párt többségének az iránta tanúsított bizalomért.

A miniszterelnök bejelentésére reagálva Kuncze Gábor és Kovács László, az MSZP elnöke úgy fogalmazott: mindkét kormánypárt elkötelezett a koalíció fenntartása, az eredményes, az ország jövőjét szolgáló kormányzás iránt, ezért szombaton folytatódik az egyeztetés. Kovács László hozzátette: a két párt közös törekvése, hogy megnyerje a 2006-os választásokat. Kuncze Gábor kiemelte: “A tárgyalások arról folynak, hogy egy sikeresebb kormányzati időszak következzen annak a törekvésnek a figyelembe vételével, hogy elkötelezettek vagyunk a koalíció fenntartásában.”

A szombati tanácskozásról Kovács László azt közölte: azon Medgyessy Péter nem vesz részt, mivel az a koalíciós frakciók egyeztetése lesz. Az MSZP-t a tárgyaláson a pártelnök mellett Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter és Jánosi György elnökségi tag képviseli. Kovács László hangsúlyozta: arról fognak tárgyalni a szabaddemokratákkal, mit kell tenni annak érdekében, hogy fennmaradjon a koalíció, amely iránt mindkét fél elkötelezett, mit kell tenni annak érdekében, hogy a kormányzás sikeres legyen, és mit kell tenni a két pártnak annak érdekében, hogy a 2006-os választásokon eredményesen szerepeljenek.

Az MSZP új miniszterelnököt jelöl – jelentette be Kovács László csütörtökön Budapesten, a szocialisták elnökségi ülése után. Kovács azt mondta: a jelölt megvan, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, hogy kit választottak. A jelölt személyéről, a koalíciós partnerrel való egyeztetés után, augusztus 26-án tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, a parlament szeptember 6-án dönthet konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az új miniszterelnökről. Kovács László hangsúlyozta: a párt elnöksége “úgy döntött, hogy él azzal a jogával, amellyel mint a 2002-es választáson győztes és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező párt rendelkezik, azaz miniszterelnököt jelöl”. Az elnökség egyhangúlag döntött az új jelölt személyéről. A döntésről telefonon már tájékoztatták Medgyessy Pétert, és az elnökség szabadságon lévő tagjaival is lehetőség szerint konzultáltak. Kovács László közölte: a javaslatukat egyeztetik a megfelelő párttestületekkel, valamint a parlamenti frakcióval is.

A miniszterelnök-jelölt szeptember 6-áig elkészíti az új kormány programját is, azonban mint mondta, a kabinet legfontosabb feladata az lesz, hogy folytassa az eddigi kormányprogram végrehajtását. Az új kabinet összeállításával kapcsolatban a szocialisták a lehető legnagyobb mozgásteret kívánják biztosítani a miniszterelnöknek, és ugyanerre kérik a koalíciós partnert is, azaz nem vitatják a kormányfő jogát arra, hogy maga állítsa össze kabinetjét. Hozzátette: ez azonban nem jelenti az SZDSZ jelölési jogának megkérdőjelezését bizonyos tárcákkal kapcsolatban. Kovács László közölte: a döntés nem érinti európai uniós biztosi pozícióját.

Ha a miniszterelnök lemond, akkor megszűnik a kormány megbízatása, és átalakul ügyvezető kormánnyá. Ebben az esetben a köztársasági elnök feladata, hogy a parlamentnek javaslatot tegyen az új miniszterelnök személyére – mondta csütörtökön Bragyova András alkotmányjogász. A köztársasági elnök a hazai politikai gyakorlatban a parlamenti pártok vezetőivel történő konzultáció után teszi meg javaslatát az új miniszterelnök személyére. A kormányfő számára az alkotmány arra is lehetőséget nyújt, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben, ha pedig nem kapja meg a többséget, köteles lemondani. A miniszterelnök eltávolításának alkotmányos módja a konstruktív bizalmatlansági indítvány. Ez azt jelenti, hogy a képviselők egyötöde a miniszterelnökkel szemben a tisztségre javasolt új személy megjelölésével bizalmatlansági indítványt nyújt be, ezután a képviselők egyszerű többséggel megválaszthatják az új miniszterelnöknek-jelöltet. Az indítvány feletti vitát és szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három nap után, legkésőbb a beterjesztéstől számított nyolc napon belül kell megtartani.

A kisebbségi kormányzásról szólva Bragyova András kifejtette: ez valójában egy olyan többségi koalíciós kormányzás, ahol az egyik partner kivonul a kormányból. Nem ad minisztert, politikai államtitkárt, mert nem akar politikai értelemben teljes felelősséget vállalni a kormány munkájáért, de kívülről, a parlamentben tartós politikai támogatást nyújt a kormánynak. Az Alkotmány szerint a köztársasági elnök feloszlathatja az Országgyűlést, ha a kormány megbízatásának megszűnésekor a köztársasági elnök által miniszterelnöknek javasolt személyt az első javaslat megtételétől számított negyven napon belül nem választják meg a képviselők, vagy ha tizenkét hónapon belül legalább négy esetben megvonják a bizalmat a kormánytól.