Körülbelül 500 fõ részvételével, a fenti jelszavakat tartalmazó transzparensek elött lezajlott a szoftverszabadalmak elleni békés tömegdemonstráció a Külügyminisztérium elött.

A rendezvényen felszólaló Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének képviseletében kifejtette, hogy a rendezvény célja, hogy a Kormány vonja vissza a Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

Balsai Péter, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke közérthetõen kifejtette, milyen lehetséges hátrányok érhetik a szabad szoftverek fejlesztõit és hiveit, ha a Kormány nem vonja vissza a dierktiva támogatását.

A NETÉRT képviseletében Németh Attila elnök elmondta, hogy a szoftverszabadalmak nemcsak a szabad és ingyenes szoftverek fejlesztését tehetik lehetetlenné, de a számítógép- és internetfelhasználókat is hátrányosan érinti, mivel lelassulhat a számitástechnika és a web fejlkõdése. Hátrányba kerülhetnek a fejlesztéssel foglalkozó cégek, dolgozóik és ezáltal az egész magyar és EU gazdaság – tette hozzá Németh.

A beszédek végén Somogyi Péter, a rendezvény fõszervezõje felolvasta a Peticiót, amelyet a Külügyminisztérium munkatársa átvett a szervezetek képviselõitõl. Ezt követõen a résztvevõk 300 sárga szinü léggömböt engedtek szabadon.

Az üggyel kapcsolatban további részletek: http://swpat.fsf.hu/
További információ: Somogyi Péter, FSF.hu Alapítvány, tel: 30/423-9712, email: jerry@fsf.hu

PETÍCIÓ

A Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárának, Gottfried Péter Úrnak!

Alulírott civil szervezetek képviseloi az alábbi kéréssel fordulunk Önhöz:

Magyarország VONJA VISSZA a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot támogató szavazatát, melyet az az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa (VT) 2004. május 17-18-i ülésén adott le!

A számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról (szoftverszabadalmakról) szóló irányelvjavaslat (9713/04, PI CODEC 752) elfogadhatatlan a szabad szoftvert használó közösség, valamint a szoftverfejleszto kis- és középvállalkozások számára, mert nem határozza meg pontosan a szabadalmaztathatóság kritériumát, illetve túl tágan értelmezi a számítógéppel megvalósított találmányok körét.

A jelenlegi irányelvjavaslat lehetové tenné triviális ötletekre bejegyzett szabadalmak (pl. dupla kattintás az egérgombbal USPTO6727830, ajándékvásárlás az interneten EP927945) érvényesíthetoségét az Európai Unió területén. A jelenlegi direktíva a hatalmas szabadalmi portfólióval rendelkezo multinacionális szoftveróriásoknak kedvez, akik újabb eszközt kapnának a kezükbe a feltörekvo versenytársak, illetve a szabad (ingyenes) szoftverek fejlesztoi ellen.

A magyarországi szoftverfejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásoknak, felhasználóiknak, illetve a szabad szoftverek fejlesztoinek és felhasználóinak az lenne kedvezo, ha az irányelvjavaslat átdolgozásra kerülne, és visszakerülnének bele azok a fékek és biztosítékok, amelyeket az egyszer már tartalmazott, és amelyeket az EU parlamentje már egyszer megszavazott. Jelenlegi kifogásunk, hogy az alábbi német kiegészítés május 17-e óta nem található meg a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvjavaslatban:
2b. A technical contribution means a contribution to the state of the art in a field of technology which is new and not obvious to a person skilled in the art. The technical contribution shall be assessed by consideration of the difference between the state of the art and the scope of the patent claim considered as a whole, which must comprise technical features, irrespective of whether these are accompanied by non-technical features, whereby the technical features must predominate. The use of natural forces to control physical effects beyond the digital representation of information belongs to a technical field. The mere processing, handling, and presentation of information do not belong to a technical field, even where technical devices are employed for such purposes.

Budapest, 2004. augusztus 24.

_____________________
Varga Csaba Sándor – kuratóriumi elnök, FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerusítéséért és Honosításáért

_____________________
Riskó Gergely – Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány

_____________________
Légrádi Gábor – elnök, Magyar BSD Egyesület

_____________________
Balsai Péter – elnök, Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete

_____________________
Fidrich Róbert – kuratóriumi elnök, Zöld Pók Alapítvány

_____________________
Németh Attila – elnök, NETÉRT Egyesület