Az SZTNH előtti eljárásban ügyféli státusának el nem ismerése miatt sérült az ügyfél tisztességes hatósági eljáráshoz való alapjoga, és ezt a rendes bíróságok nem ismerték fel – szögezi le az Alkotmánybíróság IV/2062/2022. számú, bírói döntéseket és SZTNH határozatot megsemmisítő határozatában.

 Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria, a Fővárosi Ítélőtábla, a Fővárosi Törvényszék támadott végzéseit, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) támadott határozatát.

Az eljárás alapjául szolgáló ügyben az indítványozó a jogosultja egy Magyarországon hatályosított, az SZTNH által lajstromozott európai szabadalomnak, amely forgalomba hozatali engedélyt kapott. A határozat meghozatalakor a szabadalommal oltalmazott termék az egyetlen olyan szabadalommal védett remdesivir hatóanyagot tartalmazó gyógyszer volt, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség a koronavírus-betegségben szenvedő olyan felnőttek és serdülők kezelésére teljes mértékben javallott, akik kiegészítő oxigénkezelést igénylő tüdőgyulladásban szenvednek. Egy magyarországi gyógyszergyártó vállalat a szabadalom belföldi hasznosítására irányuló közegészségügyi kényszerengedély iránti kérelmet nyújtott be az SZTNH-hoz, amely az engedélyt megadta.

Az indítványozó az SZTNH határozat megváltoztatása iránti kérelmet terjesztett elő. A Fővárosi Törvényszék a megváltoztatási kérelmet elutasította, a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, a Kúria pedig a jogerős végzést hatályában fenntartotta.

Az indítványozó álláspontja szerint a bíróságok és a hatóság eljárásukkal megsértették a tisztességes hatósági eljáráshoz való jogát, mivel nem ismerték el az ügyféli jogállását.

Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy

az SZTNH előtti eljárásban ügyféli státusának el nem ismerése miatt valóban sérült az indítványozó tisztességes hatósági eljáráshoz való alapjoga, és ezt a rendes bíróságok nem ismerték fel.

A Kúria megállapította ugyan az indítványozó ügyféli minőségét, de nem orvosolta a sérelmet, ekképpen a bírósági eljárás során sérült az indítványozó jogorvoslathoz való joga is. Erre figyelemmel az Alkotmánybíróság az SZTNH határozatait és a támadott bírósági végzéseket megsemmisítette.