A múlt héten tartott – fideszes indítványra összehívott – rendkívüli parlamenti ülésen tulajdonképpen csak egyetlen kézzelfogható eredmény született: eltörölték a mindössze egy hónapot megélt standolási rendeletet.

A borhamisítás visszaszorítását célzó napi készlet-nyilvántartási kötelezettség ellen már az első elképzelések megfogalmazását követően hatalmas viták bontakoztak ki, a vendéglősök azt hangoztatták, hogy napi több órával megnő az adminisztrációs kötelezettségük. Meglepő összhangban mind szocialista, mind fideszes képviselők felkarolták a berzenkedőket, hangoztatva, hogy a standolás nem jó eszköz a borhamisítás elleni harcban. A hegyközségek és a szeszipari cégek képviselői már a héten folytatni szeretnék a tárgyalásokat egy kompromisszumos megoldás kidolgozása érdekében.

Mint Göndör István (MSZP), a módosító javaslat egyik beterjesztője lapunknak elmondta: partnerek a további egyeztetésekben, hiszen azon túl, hogy véget vetnének a hamisításoknak, el szeretnék érni, hogy a jövedéki termékek után az adót valóban megfizessék a piaci szereplők. A terveik szerint az eddiginél jóval szigorúbb lenne az ellenőrzés – ebben fontos szerepet szánnak az Országos Borminősítő Intézetnek –, s abban az esetben, ha visszaélésre bukkannak, akár egy évre is eltiltanák a borászkodástól azt a céget, melynél hamisított italt találnak. Az elképzelések szerint még az ősszel bevezetnék a szigorításokat – jelezte a politikus.

A standolási rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Göndör István elmondta, hogy sürgős kihirdetést kértek, így elképzelhető, hogy szeptember 6-án vagy 7-én már nem kell nyilvántartást készíteniük a vendéglősöknek.