A javító-karbantartó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozóknak 20 ezer forintos értékhatárt meghaladó munkák elvégzése után kötelező jótállást kell vállalniuk szeptembertől. Az uniós csatlakozást követően több területen is módosultak a fogyasztóvédelmi szabályozások.

Az európai uniós csatlakozás miatt Magyarországnak több ponton is meg kellett felelnie az unió elvárásainak, ezért számos, a fogyasztóvédelmet érintő területen is új szabályozásokat kellett bevezetni. Ennek jegyében új kormányrendelet szól a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség működéséről, különös tekintettel a visszahívási intézményre. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos termékeket az eladást követően vissza lehessen rendelni abban az esetben, ha az nem felel meg a biztonsági követelményeknek – nyilatkozta Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) fogyasztóvédelmi főosztályának vezetője a keddi sajtótájékoztatóján.

Ugyancsak új kormányrendelet fogja szabályozni jövő év elejétől a minősített társadalmi szervezetbe történő bekerülést is. Ennek nyomán hazánk megnevezhet olyan magyar társadalmi szervezeteket, amelyek a határokon túl képviselhetik és eljárhatnak a hazai fogyasztók érdekeiben, például a megtévesztő reklámozást vagy a jótállási panaszokat érintő kérdésekben.

Kozák Tamás elmondta: a javító-karbantartó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozóknak 20 ezer forintos értékhatárt meghaladó munkák elvégzése után kötelező jótállást kell vállalniuk. A jótállási idő hat hónap, az új rendeletet a szeptember elseje után kötött szerződésekre kell majd alkalmazni. Az érvényben lévő kormányrendelet még 1976-ban lépett hatályba, a módosítás a termékcsoportokat, az értékhatárt és a fogyasztók részletesebb tájékoztatását érintette.

A jótállás a lakáskarbantartási és -javítási szolgáltatásokra, háztartási gépekre és készülékekre, barkács- és kerti szerszámokra, audiovizuális termékekre, személygépjármű és motorkerékpár javítására vonatkozik. Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási vezetője kiemelte: a rendelet értelmében 20 ezer forint felett kötelező a jótállás, de önkéntesen az összeghatár alatt is vállalható. A szolgáltatás igénybevételét a fogyasztó számlával tudja bizonyítani, a szolgáltató kötelessége pedig 20 ezer forint felett a jótállási jegy kiállítása. A jótállási jegy kötelező tartalmi elemeit a rendelet tartalmazza.

Ez a szavatosságnál nagyobb biztonságot jelent a fogyasztóknak, mert a jótállási idő fél éve alatt a szolgáltatót terheli a bizonyítási kötelezettség. A jótállási jegyet a szolgáltatás díjának átvételekor, de legkésőbb a terméknek átvételekor kell a fogyasztónak átadni. A jegy szabálytalan kiállítása vagy átadásának elmaradása esetén a vásárló érvényesítheti jogait, ha a vásárlást számlával bizonyítani tudja. A jogszabály-módosítástól azt várják, hogy a vállalkozók nagyobb gonddal végzik a javító-karbantartó munkákat, így a fogyasztók nagyobb bizalommal használhatják majd a javított termékeiket – tette hozzá Kathy Attila.