A Pénzügyminisztérium eljuttatta a kormányhoz a jövő évi költségvetési törvény első tervezetét – közölte kedden Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke. Az államháztartási törvény szerint a kabinetnek szeptember 30-ig kell benyújtania a törvényjavaslatot a parlamentnek.

Az államháztartási törvény előírja, hogy a Pénzügyminisztériumnak augusztus 31-ig a kormány elé kell terjesztenie a következő évi költségvetés első tervezetét (az országgyűlési választások évében ez a határidő október 15-re módosul). A pénzügyi tárca a törvényes határidő napján, augusztus 31-én eljuttatta a törvénytervezetet a kormányhoz.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter korábban úgy fogalmazott , hogy úgynevezett nullabázisú tervezés módszerével döntenek a fejezeti kezelésű előirányzatokról. Ez a mintegy ezermilliárd forintnyi összeg tartalmazza a minisztériumok által indított, nem törvényben kötelezően előírt programok költségeit. Várhatóan a kormány is ezen a területen hozza meg a leggyorsabban a döntéseket.

A pénzügyminiszter júliusban azt közölte , hogy a jövő évi költségvetésben 3,5-4 százalékos gazdasági növekedéssel, kétszázalékos reálbér-emelkedéssel, 4,5 százalékos inflációval és háromszázalékos fogyasztásnövekedéssel számol a PM. A szaktárca prognózisa szerint az államháztartás tervezett GDP-arányos hiánya 2005-ben 4,1 százalék lesz (alapul véve azt, hogy idén teljesül a költségvetési törvényben szereplő 4,6 százalékos GDP-arányos hiány).

A 2005-ös költségvetés főszámait – amelyekről Pichler Ferenc nem kívánt nyilatkozni – alapvetően meghatározzák az európai uniós felzárkózási programban foglaltak. A program szerint a jövő évi költségvetési politika főbb prioritásai az adók és az államháztartási hiány csökkentése, az autópálya-építés folytatása, valamint a lemaradó rétegek megsegítése lesz.

A kabinet szeptemberben előreláthatólag két olvasatban tárgyal a jövő évi büdzsé tervéről. Az államháztartási törvény szerint a kormánynak szeptember 30-ig (választási évben október 31-ig) kell elfogadnia a tervezetet, és benyújtania azt az Országgyűlésnek. A törvényjavaslathoz csatolni kell az államháztartás helyzetét bemutató összefoglaló táblázatokat és mérlegeket is.

A fejezeti részletező táblázatokat és ezek szöveges indokolásait október 15-ig kell az Országgyűlésnek benyújtani. Ezt követően a képviselők megtárgyalják a központi költségvetés bevételeit és kiadásait fejezetenként és összességében. A tárgyalás során november 30-ig az Országgyűlés határozatában összegszerűen meghatározza a fejezetek bevételi és kiadási főösszegét, a hiány, illetve a többlet mértékét.

A november 30-ig meghozandó határozat elfogadása után a költségvetési törvény vitájában a képviselők által benyújtott módosítójavaslatok a többlet vagy hiány mértékét, és az addig meghatározott előirányzatok összegét nem változtathatják. Eddig az időpontig nyújthatók be módosítójavaslatok a törvényhez.