Draskovics Tibor pénzügyminiszter a napokban nyomatékosan felhívta az adóhivatal, valamint a vám- és pénzügyőrség vezetőinek a figyelmét, hogy szigorítsák az ellenőrzéseket – mondta a Világgazdaságnak Pichler Ferenc, a tárca szóvivője.

A pénzügyminiszter szerint ez azért fontos, mert bár néhány költségvetési bevételnél túlteljesítés tapasztalható, mások esetében lemaradás észlelhető az előirányzathoz képest. Olyan intézkedéseket sürgetett, amelyek révén viszszaszorítható az adóelkerülés. A tárca vezetője az adózók tájékoztatását, segítését is nélkülözhetetlennek tartja, mert szerinte nem mindenki ismeri, illetve tudja alkalmazni az uniós csatlakozás következtében megváltozott jogszabályokat. Példaként az importőrök önbevallással teljesítendő áfabefizetése körüli nehézségeket említette a szóvivő.

Draskovics Tibor arra is felszólította a hivatalok vezetőit: kísérjék figyelemmel a gazdálkodószervezeteket, amelyek a korábbihoz képest jóval kisebb adóbefizetést produkálnak. Bármilyen okból történik ez, arra utal, hogy valami probléma van a cég körül. Akár a forgalom lassulása árán is szigorítani kell a határellenőrzéseket – szögezte le a pénzügyminiszter a vámhatóság vezetői előtt. Jelentős bevételtől esik el az államháztartás annak következtében, hogy az EU-s csatlakozás után néhány jövedéki termék – alkohol, dohányáruk –, illetve a cukor esetében megugrott az illegális behozatal az unió külső határain.