A biztonság és a nevelés együtt szolgálják a célt, hogy az elítéltek, amikor visszakerülnek a társadalomba, kevesebb veszélyt jelentsenek – jelentette ki Bárándy Péter igazságügy-miniszter a büntetés-végrehajtási szervezet napja, Szent Adorján-nap alkalmából rendezett ünnepségen.

  • Az idei Szent Adorján-nap a 9. alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsuk erre a szervezetre is. Ez szükséges, hiszen “a biztonsághoz, a jogrendhez, az értelmes és jogos rendhez az egyik utolsó láncszem a büntetés-végrehajtás” – mondta Bárándy Péter igazságügy-miniszter a magyar büntetés-végrehajtásban dolgozók napja alkalmából rendezett ünnepségen. Hangsúlyozta: a büntetés-végrehajtás feladata, hogy megoldja azt a problémát, amit a társadalom többi szervezete nem tud. Szavai szerint ehhez nemcsak tárgyi feltételekre, hanem a személyi állomány kiváló munkájára is szükség van.

Az ünnepségen – amelyen megjelentek a rendvédelmi szervek, a bíróságok, az ügyészségek, az ügyvédek, az Igazságügyi-, a Belügy- és a Honvédelmi Minisztérium képviselői is – elismeréseket és pénzjutalmakat adtak át. A Büntetés-végrehajtás Szolgálatáért Emlékplakett arany fokozatát hatan vehették át, az ezüst és bronz fokozatot 11-11-en kapták meg. Különböző jutalmakban mintegy húszan részesültek, és a központi ünnepségen tucatnyi büntetés-végrehajtási dolgozót léptettek elő.

Felolvasták Bárándy Péter igazságügy-miniszter ünnepi parancsát, amelyben felhívja a büntetés-végrehajtásban dolgozók figyelmét: a büntetés-végrehajtási politikát nem az öncélú szigor jellemzi, hanem “a fogva tartottak személyiségfejlesztési lehetőségeinek biztosítása, a segítő szándék, a bűnmegelőzés hatékonyságának növelése, a szabaduló fogva tartottak társadalomba történő beilleszkedésének elősegítése”. Nikodémiai Szent Adorján Lisszabon, valamint a katonák, a börtönőrök, a hóhérok, a kovácsok és a követek védőszentje. A római katolikus egyház a Szent Adorján-napot szeptember 8-án ünnepli, ez a nap 1995-től a magyar büntetés-végrehajtásban dolgozók napja is.