Az önkéntes haderő kialakításához szükséges alkotmánymódosító törvényjavaslat és a Hernád folyó nyári áradása miatt károsodott lakóingatlan-tulajdonosok kárenyhítésének részletes szabályozása szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén.

A kormány a szerdai ülésén várhatóan elfogadja az önkéntes haderő kialakításához szükséges alkotmánymódosító törvényjavaslatot, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényeket. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a hadkötelezettség intézményének és az azon alapuló katonai szolgálatnak a megszüntetése találkozik a társadalom nagy többségének egyetértésével. Az önkéntes haderőre való áttérés nem csak katonai jellegű feladat, annak hatása az egész társadalomra kiterjed. A kormány olyan módosításokról tárgyal, amelyek biztosítják a jogbiztonság érvényesülését, mivel kétharmados szabályokban rögzítik a személyes szolgálati kötelezettségek békeidőben történő megszüntetését, valamint kivételes visszaállításának szigorú szabályait.

A Hernád nyári áradása miatt károsodott lakóingatlan-tulajdonosok a kárigényeiket szeptember 10-ig jelenthetik be. A kabinet szerdai ülésén várhatóan elfogadja azt a kormányrendeletet, amely a kárenyhítés mértékére és feltételeire, a felhasználás ellenőrzésére és elszámolására vonatkozó szabályokat rögzíti. Így lehetővé válik, hogy a kifizetések minél előbb megkezdődhessenek. A rendelet alapján a károsodott ingatlan tulajdonosa – a megállapított feltételek fennállása esetén – legfeljebb a helyreállítási költség 50 százalékáig terjedő, de négyzetméterenként 140 ezer forint fajlagos értéket meg nem haladó támogatásban részesülhet. A kormány emellett tovább folytatja a jövő évi költségvetés tervezését – közölte a Kormányszóvivői Iroda.