Ezentúl nem kell adót fizetni a leadott szőlőtörköly után járó pénzből – döntött hétfőn az Országgyűlés. A képviselők többsége elfogadta a Közbeszerzések Tanácsa 2003-as beszámolóját, valamint arról is szavaztak, hogy tárgysorozatba veszik az állampolgársági törvény módosítását.

Adómentes lesz a szőlőtörköly az Országgyűlés hétfői, egyhangúlag meghozott döntése szerint. A személyi jövedelemadóról, illetve az általános forgalmi adóról szóló törvények módosításával nevesítik a két jogszabály mellékletében a szőlőtörkölyt, mint mezőgazdasági őstermelő által előállított végterméket. Ennek lényege, hogy a kötelezően lepárlóüzemben megsemmisítendő szőlőtörköly leadásánál a termelőnek kifizetett összeg nem lesz adóköteles. A törvénymódosítások a kihirdetés napján lépnek hatályba. Az Országgyűlés kéri a változtatások sürgős kihirdetését.

A parlament többsége elfogadta a Közbeszerzések Tanácsa 2003. évről szóló beszámolóját, valamint az M5-ös autópálya matricás rendszerbe való bekapcsolásához és továbbépítéséhez szükséges koncessziós szerződés módosításáról szóló határozati javaslatot.

A képviselők szavaztak a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapra vonatkozó törvény módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott indítványokról. Magyar Bálint oktatási miniszter a voksolás előtt kiemelte azokat a javaslatokat, amelyek mentesítik a kisvállalkozásokat a járulék megfizetése alól, illetve kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a vállalkozásokat, amelyek kapcsolódnak a kutatási tevékenységbe.

A Ház többsége megszavazta annak az MDF-es javaslatnak a tárgysorozatba vételét, amely az állampolgárságról szóló törvény módosítására vonatkozik. Herényi Károly frakcióvezető elmondta, hogy egyszerűsített honosítási eljárást szorgalmaznak a magyar nemzetiségű nem magyar állampolgárok számára, akiknek a jelenlegi szabályozás értelmében legalább egy évig kell lakással és megélhetési forrással rendelkezniük az állampolgársághoz Magyarországon.