A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint a legfőbb ügyész nem tett eleget törvényi kötelezettségének, amikor a szervezet kérésére nem adott felvilágosítást az úgynevezett Sutka-levéllel kapcsolatban – közölte szerdán Eötvös Pál elnök.

A MÚOSZ elnöksége augusztus 16-án kért felvilágosítást Polt Pétertől, hogy a Népszava munkatársai ellen indított államtitok-sértési ügyben mikor és ki nyilvánította államtitokká a volt hajdú-bihari rendőrfőkapitánynak, Sutka Sándornak tulajdonított levelet, amit a lap hozott nyilvánosságra.

Eötvös közölte: a levelükre augusztus végén, Polt Péter nevében válaszoló ügyész azt írta, a sajtót csak a nyomozás eredményes lefolytatásához fűződő érdeket szem előtt tartva lehet tájékoztatni. A MÚOSZ elnöksége azonban úgy látja, hogy a nyomozást nem veszélyezteti a tájékoztatás, amihez a szervezetnek közvetlen jogi érdeke is fűződik, hiszen a sajtószabadságot veszélyezteti, ha büntetőeljárás alá vonnak újságírókat nem is létező, vagy titokká nem nyilvánított levél közlése miatt – jelentette ki Eötvös.

A Népszava két munkatársát az ügyészség szándékos államtitoksértéssel gyanúsította meg a Sutka-levél nyilvánosságra hozatala miatt. Csík Rita újságírót és Horváth István felelős szerkesztőt “rabosították”, vagyis ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek tőlük.