A visszaváltható csomagolásokra vonatkozó előírások bevezetése esetén az államfőhöz fordulnak alkotmányossági normakontrollt kérve az ásványvizet és üdítőket gyártó cégek érdekképviseleti szervezetei. Az üdítőlobbi október elején már nyert egy csatát.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ) és a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) közös közleményében úgy vélekedik, hogy a termékdíj-törvény módosítása a zöld szervezetek által szorgalmazott formában alkotmányossági aggályokat vet fel, s ellentétes az Európai Unió alapelveivel is. Az október elején Országgyűlés elé került kormányelőterjesztés a termékdíj-törvény módosítására vonatkozóan ugyan nem tartalmaz előírásokat a betétdíjas csomagolások kapcsán, ugyanakkor a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a jogszabály előkészítése során korábban olyan visszaváltható csomagolásokat ösztönző változatot is készített, amely több parlamenti bizottság és zöld szervezet nyomására újra napirendre került.

Az újratölthető csomagolásokat ellenző érdekképviseletek szerint a zöldek által támogatott verzió életbe lépése esetén az EU eljárást indíthat Magyarország ellen piaci diszkriminációra hivatkozva, mivel az újra napirendre került jogszabály-változat a visszaváltható csomagolások közvetett ösztönzéseként úgy írna elő termékdíjat, hogy azonos csomagolóanyagokra termékkörökként nagyságrendileg különböző fizetési kötelezettség vonatkozna. A műanyagpalackba töltött ásványvizekre, gyümölcslevekre és szénsavas üdítőkre az eddigi díjtételhez képest hússzoros terhet jelentő darabalapú termékdíjat kellene fizetni, míg a háztartási vegyiárukra, tejtermékekre, desztillált vízre és étolajra nem vonatkozna a darabalapú termékdíj, holott ugyanúgy műanyag flakonokba csomagolják azokat.

Bővebben:
http://hvg.hu/…rek_cikk.asp?…