A panaszosok szerint George Bush hivatalban lévő amerikai elnök vagyonának nagyapjától örökölt hányada részben a náci időkben végeztetett kényszermunka nyereségből származik.

A panaszt még pénteken nyújtották be New York államban, a lépésről Peter Wolz düsseldorfi ügyvéd az amerikai választási helyiségek megnyitása előtt számolt be. A panaszosok véleménye szerint Bush vagyonának örökölt hányada részben a náci időkben végeztetett kényszermunka termelte nyereségből származik, mivel az elnök nagyapja, Prescott Bush, egy acélgyártó cég társtulajdonosaként a II. világháborúban üzletelt a nácikkal.

Wolz már három évvel ezelőtt is képviselt panaszosokat, akik 40 milliárd dollár kártérítést követeltek az amerikai kormánytól. Véleményük szerint az Egyesült Államok megakadályozhatta volna 400 ezer magyar zsidó halálát, ha az amerikai katonaság 1944-ben az auschwitzi haláltáborba vezető utakat és hidakat bombázta volna. A washingtoni szövetségi kerületi bíróság akkor azt mondta ki, hogy illetéktelen az ügyben, s az államnak a katonai döntéseknél érvényesülő szuverenitására hivatkozott.