Ugyan a bíróságok független államhatalmi szervek, a zökkenőmentes kommunikáció érdekében célszerű – legalább a koncepciók szintjén – a hatékonyabb, gazdaságosabb működésüket célzó informatikai fejlesztéseiket összehangolni az állam- és közigazgatásban történőkkel.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának informatikai főosztályán 2000-ben e szempont figyelembevételével indultak el jelentős fejlesztések Horváth János főosztályvezető irányításával.

Az ítélőtábla és a megyei bíróság elnökének igazgatási tevékenysége feletti felügyeletet az 1997 decemberében életre hívott OIT látja el. Hozzá tartoznak a bíróságok igazgatásának központi feladatai is, ezen belül a statisztikai adatok gyűjtésével és feldolgozásával kapcsolatos teendők ellátása, az informatikai fejlesztés, valamint a központilag megszervezett oktatás.

Az OIT határozatainak végrehajtása és a működésével kapcsolatos feladatok előkészítése az OIT Hivatalának feladata, csakúgy, mint a testület hatáskörébe utalt ügyek intézése.

A bíróságok informatikai és telekommunikációs rendszerét az informatikai főosztály tervezi és fejleszti. Ez a 158 fős szervezet dolgozza ki a beruházási programokat, üzemelteti a rendszereket, s gondoskodik a számítógépeken rögzített adatok védelméről.

Bővebben:
http://hirek.prim.hu/cikk/42690/